OM eist 20 jaar voor liquidatie IJsselstein

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 20 jaar cel geëist tegen Bowy T. en Abdelghani El H. Justitie verdenkt hen van de moord op Samir Erraghib. De 37-jarige man uit IJsselstein werd op 17 april van het vorig jaar doodgeschoten in zijn auto. Bowy T. (23) beriep zich tijdens de zitting op zijn zwijgrecht. 

De andere verdachte, Abdelghani El H., verklaarde slechts summier tijdens de rechtszaak, die later begon omdat Bowy T. aanvankelijk niet wilde verschijnen. El H., afkomstig uit Vianen, vertelde de rechter dat hij op de bewuste zondagochtend dat Samir Erraghib werd vermoord in IJsselstein was, omdat hij een vriend zou gaan bezoeken. Hij was met proefverlof. Toen hij overal sirenes hoorde had hij zich verstopt. De naam van de vriend naar wie hij op weg zou zijn geweest wilde hij niet noemen.

Juwelier

El H. heeft vanaf zijn elfde jaar een uitgebreid strafblad opgebouwd. Hij is onder andere veroordeeld voor het zetten van een kraak bij een juwelier op Texel waarbij 165.000 euro werd buitgemaakt. El H. werd op de ochtend van de liquidatie aangetroffen bij een tuinhuisje in de buurt van het plaats delict. Agenten zagen hem eerst over het hoofd, omdat hij stond te schoffelen. Andere tuinders kenden hem echter niet, waardoor hij toch tegen de lamp liep.

Proefverlof

Ook Bowy T. (23) uit Rosmalen is al vanaf vroege leeftijd in aanraking geweest met de politie. Hij is veroordeeld voor overval, afpersing, geweld, bedreiging en poging tot moord. Ten tijde van de liquidatie van Erraghib was hij ook met proefverlof. Hoewel T. een onderzoek in het Pieter Baan Centrum weigerde, heeft het PBC wel aanwijzingen voor een psychische problematiek. T. en El H. kennen elkaar uit de jeugdgevangenis.

Bewijs

Volgens het OM is er veel bewijs tegen de twee verdachten. Er is onder andere dna gevonden van de twee op een tas met twee vuurwapens (Walthers) en munitie. De tas lag in de auto waar de schutters in hadden gezeten. In de kofferbak van de BMW lagen twee jerry cans met benzine. In het tuinhuisje waar El H. werd opgepakt, werd ook een tas gevonden met daarin regenkleding, handschoenen, een bivakmuts, enkele blackberry’s en kapot geknipte simkaarten. Op deze spullen werd het DNA aangetroffen van verdachte El H. Elders in de buurt van het plaats delict werden een bivakmuts en handschoenen gevonden met daarop het dna van Bowy T. Ook in een Volkswagen die voor de liquidatie regelmatig was gezien op de parkeerplaats bij het huis van Erraghib, werd dna van de twee aangetroffen.

Regenkleding

Getuigen hebben twee identiek geklede mannen gezien die op zondagochtend 17 april hebben geschoten op Samir Erraghib, die in zijn auto zat. Zijn dochtertje zat naast hem. Er werden vijf kogels afgevuurd door de voorruit. Omdat hun vluchtauto niet wilde starten zijn de schutters weg gerend. Ze waren gekleed in regenpakken en droegen bivakmutsen. Even later kwamen ze terug gerend en schoten ze nog een keer op de auto van Erraghib.

Motief

Slachtofferhulp las tijdens de zitting een verklaring voor van de broer van Samir Erraghib. Het slachtoffer laat een vrouw en drie kinderen achter. Een van zijn twee zoontjes zei tegen zijn moeder dat zijn hartje kapot was gegaan en niet meer te maken was.

Over het motief van de liquidatie is niets duidelijk geworden.

Eerdere berichten onder andere:

Liquidatie Erraghib door mannen in regenkleding

Rechtszaak liquidatie Erraghib in bunker