OM eist 25 jaar cel tegen “Grote Wolf” voor liquidatiepogingen

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft tegen de 38-jarige Henri W. (op de foto rechts), ook wel “Grote Wolf” genoemd 25 jaar cel geëist. Het OM denkt dat W. op donderdagavond 2 februari 2017 een kapper in Enschede in zijn zaak in brand heeft gestoken. Ook wordt W. ervan verdacht enkele dagen eerder in de Ruischenborchstraat in Enschede een man onder vuur te hebben genomen. Beide slachtoffers overleefden wonderwel de aanslagen.

Justitie vermoedt dat W. beide keren het verkeerde doelwit heeft uitgekozen. Bewijs ziet het OM vooral in verklaringen van getuigen, telecom-gegevens en dna-sporen.

Satudarah

Naast de 2 moordpogingen wordt Henri W. er ook van verdacht dat hij met een AK47 een Enschedees café wilde beschieten. De horeca-gelegenheid werd veelvuldig bezocht door leden van de inmiddels verboden motorclub Satudarah. W. werd mogelijk op weg naar het café bij een reguliere verkeerscontrole staande gehouden. In zijn auto vond de politie toen het automatisch vuurwapen en munitie.

W. heeft de moordpogingen ontkend.

Seks

Het OM denkt dat “Grote Wolf” in opdracht handelde van de Turkse-Nederlander Simo D. D. (op de foto links) zit vast in Duitsland. De aanslag op de 50-jarige kapper zou voortkomen uit een privé zaak: de kapper zou seks hebben gehad met de vrouw van Simo D. en moest daarom en lesje worden geleerd. Een kroongetuige verklaarde dat de kapper zo pijnlijk mogelijk aan zijn einde moest komen. De man die in brand werd gestoken – terwijl hij een klant aan het knippen was – had de kapperszaak enige tijd voor de aanslag overgenomen van het eigenlijke doelwit. Zo werd de verkeerde man het  slachtoffer.

Wolfje

Maurits R. uit Apeldoorn, de jongere broer van Henri W., wiens bijnaam “Wolfje” luidt, staat ook terecht voor verschillende moordpogingen. Hij hoort later maandagmiddag zijn strafeis. Hij is in april van dit jaar al veroordeeld tot 16 jaar cel voor 2 brandstichtingen met het doel dodelijke slachtoffers te maken.

Beide broers hebben een flink strafblad.