OM eist 2,5 jaar cel tegen hulpje Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie heeft 30 maanden cel geëist tegen Patrick van der E. De man, die Peter R. de Vries hielp bij zijn undercoveroperatie op Joran van der Sloot in 2008, wordt oa verdacht van autodiefstallen, een ramkraak en een inbraak. Van der E. is eerder veroordeeld en heeft strafblad van bijna 20 pagina’s. 

Sieraden

Bij een ramkraak in Apeldoorn werd bij een juwelier een grote hoeveelheid sieraden buitgemaakt. In de auto die bij de kraak werd gebruikt vond de politie een hoofdlampje met het dna van Van der E. Zijn telefoon straalde op de dag dat het misdrijf werd gepleegd aan op een zendmast in de buurt van de plaats delict. Met dezelfde telefoon werd kort na de kraak de goudprijs opgezocht. De juwelierszaak leed door de ramkraak een schade van circa 100.000 euro.

Het dna van Van der E. werd ook gevonden op een breekijzer dat gebruikt werd bij een inbraak bij een tankstation in Deventer.

Er in geluisd

Van der E. ontkent elke betrokkenheid volgens het AD. Hij vindt dat hij er in is geluisd. Hij zou zijn telefoon regelmatig hebben uitgeleend en het feit dat zijn dna op het hoofdlampje is gevonden hoeft nog niet te betekenen dat hij ook daadwerkelijk aan de ramkraak heeft deelgenomen.

Skikleding

Van der E. is vaker in aanraking gekomen met justitie. Zo werd hij in 2013 door de rechtbank veroordeeld tot 1 jaar cel omdat hij met twee medeverdachten voor 30.000 euro aan dure skikleding had gestolen bij een winkel in Oosterbeek.

Joran van der Sloot

Van der E. werkte met Peter R. de Vries samen in een undercoveroperatie met verborgen camera op Joran van der Sloot. Volgens De Vries bekende Joran van der Sloot in die uitzending wat hij met de Amerikaanse Natalee Holloway heeft gedaan in 2005. Maar uiteindelijk leidden de uitspraken van Van der Sloot niet tot oplossing van de zaak.