OM eist 2,5 jaar cel tegen politie-inspecteur

Het Openbaar Ministerie eist 2,5 jaar cel tegen Johannes B. (63), een voormalig politie-inspecteur. B. zou informatie over tientallen personen, waaronder verschillende criminelen, hebben gelekt aan een aangetrouwd familielid.

Als oom had de politie-inspecteur uit Zoetermeer een goede band met zijn nichtje uit Raamsdonksveer en ook met haar man, een 51-jarige man. Hij kwam er geregeld over de vloer en deed ook klussen voor zijn ‘neef’ die in boten handelt.

Tip

In juni 2017 kreeg het Team Criminele Inlichtingen een tip dat de botenhandelaar binnen het criminele milieu politie-informatie verstrekte die hij zou krijgen via een familielid van zijn vrouw. Daarop startte de Rijksrecherche een onderzoek dat tot de arrestatie leidde van de politieagent uit Zoetermeer en de botenhandelaar uit Raamsdonkveer.

Vriendendienst

De inmiddels ontslagen politie-inspecteur heeft erkend dat hij voor de botenhandelaar informatie heeft gehaald uit de politiesystemen. Over zijn motief zou hij wisselend hebben verklaard. De ene keer vertelde hij dat hij er 50 euro voor kreeg, de andere keer was er sprake van een vriendendienst.

‘Zei tog da die wout alles kon’

Volgens het Openbaar Ministerie liet de politie-inspecteur zich echter omkopen om informatie te verstrekken. De officier van justitie wees onder andere op ontsleutelde berichten binnen pgp-verkeer. Twee gebruikers van pgp-telefoons zijn daarin op zoek naar de eigenaar van een kenteken. Want de een meent door die auto gevolgd te worden en de ander weet wel iemand die de persoon bij het kenteken kan achterhalen: “Kost maar 250 moet je kijken hoeveel info daarvoor krijgt. Zei tog da die wout alles kon”.

20 maanden cel

Tegen de botenhandelaar uit Raamsdonksveer eist de officier van justitie 20 maanden cel wegens het omkopen van een politieambtenaar.