OM eist 4 jaar voor cokesmokkel met ananassen

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Arnhem 4 jaar cel geëist tegen een 43-jarige man uit Kerk-Avezaat. Hij wordt er van verdacht 32 kilo cocaïne gesmokkeld te hebben in een container met ananassen die afkomstig was uit Costa Rica. 

Als het aan het OM ligt moet de man ook ruim 3 miljoen euro betalen aan de Nederlandse Staat.

Camera

In juni 2017 kregen de Nederlandse autoriteiten een tip vanuit het buitenland dat een scheepscontainer met cocaïne van Costa Rica naar Geldermalsen zou worden vervoerd op naam van Groot Global Trading BV. De container werd in de haven van Antwerpen van een baken voorzien en er werd met een camera zicht gehouden op de loods in Geldermalsen.

Geprepareerd

Op 19 juni 2017 werd de container de loods ingereden. In het pand waren 4 personen aanwezig, waaronder de 43-jarige verdachte. De andere 3 worden al weer snel vrijgelaten en zijn geen verdachten meer. In de container, geladen met ananassen, bleken 40 ananassen geprepareerd te zijn en voorzien van 800 gram cocaïne per ananas. In totaal werd 32 kg cocaïne aangetroffen. In totaal bedroeg de lading ananassen 21.500 kilo.

De verdachte is directeur en enige aandeelhouder van het bedrijf dat de ananassen heeft geïmporteerd. De officier gaf tijdens de zitting ook aan dat een valide businessmodel van het bedrijf ontbreekt.

1500 kilo

Ananassen worden vaker als deklading gebruikt voor het smokkelen van cocaïne. Vorig jaar november bijvoorbeeld werd er 1500 kilo coke ontdekt in een lading ananassen in Oudenbosch. De inhoudelijke behandeling van die zaak volgt dit najaar.