OM eist 5 jaar cel tegen politiemol

Het Openbaar Ministerie heeft 5 jaar cel geëist tegen Mark M. (foto). Hij wordt verdacht van onder andere het lekken van geheime politie-informatie, witwassen en het schenden van ambtsgeheim. Ook eiste het OM dat M. 10 jaar lang geen publiek ambt mag bekleden. 

Ook tegen vier andere verdachten werden celstraffen geëist: tegen makelaar Mark S. uit Veldhoven eiste het OM een celstraf van 3 jaar, tegen autohandelaar Berry S. 1 jaar, tegen Tom van H. ook 1 jaar en tegen Jeffrey van den A. 8 maanden cel.

Amine A.

In de strafeis refereerde het Openbaar Ministerie aan het vonnis van de Haagse politiemol Amine A. Die werd vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot 4 jaar cel, na een eis van 5 jaar. Hij had informatie over wietkwekerijen doorgegeven aan criminelen.

28.000 zoekopdrachten

Volgens het OM is er tegen Mark M. uit Weert bewijs in overvloed dat de aspirant-rechercheur drie jaar lang ‘karrenvrachten politiegeheimen’ heeft gelekt naar criminelen. De politie heeft getraceerd dat M. ruim 28.000 zoekvragen heeft gesteld in het politiesysteem Blueview, een systeem waar hij alleen dossiers in mocht zetten, maar geen zoekopdrachten in mocht geven. Hij had toegang tot meer dan 100 politiedossiers. 

Vluchtauto’s

Mark M. kwam op de radar van de politie, nadat er bij een inval bij een garagebedrijf in Oirschot 4500 pagina’s uit geheime politiedossiers werden gevonden. Jan S. van dat garagebedrijf leverde vluchtauto’s aan criminelen. Ook bij anderen uit de omgeving van Mark M. werden later delen van politiedossiers gevonden. Nadat een undercover operatie was opgezet, werd M. ontmaskerd: hij leverde de undercover agent informatie uit de politiesystemen – en hoefde daarvoor overigens geen geld te hebben.

Tonnen

Het OM vindt wel dat er verdachte geldstromen bij M. plaatsvonden. Zo zou de verdachte totaal 80.000 euro aan cash stortingen niet hebben kunnen verantwoorden. Mogelijk heeft hij zelfs tonnen opgestreken met het verkopen van de geheime politie-informatie, maar daarvoor heeft het OM niet genoeg bewijs kunnen vinden.

Als M. wordt veroordeeld, wil het OM dat hij meteen de gevangenis in gaat. De officieren van justitie vrezen dat hij anders op de vlucht slaat naar de Oekraïne om zijn straf te ontlopen.

Donderdag komt de advocaat van Mark M. aan het woord.