OM eist 6 jaar tegen Miloud B.

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Breda zes jaar cel geëist tegen Amsterdammer Miloud B. Het OM ziet B. als de leider van een internationale wietbende. Eerder werd de 41-jarige B. verdacht van de liquidatie van Gintas Macionis (foto), februari 2014. Justitie kreeg het bewijs daarvoor niet rond

Naast Miloud B. stonden vandaag nog elf andere verdachten van de wietbende terecht, waaronder Mehmet, ‘Hadji’, C. Officier van justitie Paul Emmen eiste vier jaar cel tegen deze vermeende rechterhand van Miloud B. De andere leden van de bende hoorden werkstraffen of celstraffen tegen zich eisen oplopend tot tweeënhalf jaar cel.

Familiebedrijf

Observatieteams van de politie hebben op verschillende plekken in Nederland en België gezien hoe sporttassen met kilo’s wiet werden overgedragen. Volgens Emmen werd de bende geleid als een soort familiebedrijf. ‘Vrouwen en gepensioneerden verrichten hand- en spandiensten zonder verder vragen te stellen’, aldus BndeStem. Het OM schat dat B. zo’n vijf miljoen euro heeft verdiend met de wiethandel. Een procedure voor een ontnemingsvordering zal in gang worden gezet als er een uitspraak is in de zaak van vandaag. Zowel Miloud B. als Mehmet C. mogen het vonnis in vrijheid afwachten. Ze hebben ruim een jaar in voorarrest gezeten.

Radar

De wietbende kwam op de radar van de politie nadat Litouwer Gintas Macionis op de oprit van zijn huis in Huijbergen door zijn hoofd was geschoten. Na de liquidatie kwam de politie er achter dat de Litouwer wietkweker was. Hij zou samen hebben gewerkt met Miloud B., maar na verloop van tijd gebrouilleerd geraakt zijn met de Amsterdammer. Miloud B. werd nooit vervolgd voor de moord. Vier andere verdachten werden wel veroordeeld. schutter Nermin B., Dren S. en Dragan C. werden veroordeeld tot achttien jaar cel. Goran K., die op de uitkijk stond bij de moord, verdween voor negen jaar achter de tralies.

Eerdere berichten over de moord op Macionis staan hier.