OM eist 6 jaar voor opdracht dubbele huurmoord

Tegen de 44-jarige Amsterdamse zakenman Allard B. heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag zes jaar gevangenisstraf geëist. B. wordt ervan beschuldigd een mislukte opdracht voor een dubbele huurmoord op twee Keniaanse zakenpartners te hebben gegeven. B. is in afwachting van het vonnis door de rechtbank vrijgelaten uit voorarrest.

Uitzonderlijke zaak

Het FD schrijft dat het OM spreekt van een uitzonderlijke zaak, die vrijwel zonder precedent is in Nederland. B. wordt door de officier omschreven als iemand ‘die om puur financieel gewin letterlijk bereid is om over lijken te gaan’.

Uit de georganiseerde misdaad kent het OM wel liquidaties of plannen om tegenstanders uit de weg te ruimen. Maar de officier kent soortgelijke zaken niet uit de zakenwereld. ‘Soortgelijke zaken waarbij een zakenman uit financieel oogpunt tot een dergelijk plan komt, heb ik niet gevonden’, motiveert hij de strafeis.

Huurmoord

De huurmoord zou door B. volgens het om uitgelokt zijn vanwege een conflict met de Kenianen over een gemeenschappelijke joint venture en bloemkwekerij Carzan. Naar eigen zeggen bezit B. de helft van de aandelen, het Keniaanse echtpaar Manji de andere helft.

Als het echtpaar uit de weg zou worden geruimd, zou het geschil in het voordeel van B. worden beslecht. Volgens het OM is dit het motief van B. geweest.

Tapgesprekken

De recherche heeft gesprekken van B. met bollenhandelaar Mark van der Poll uit Lisse in het geheim opgenomen. In de gesprekken heeft B. gesproken over de moordplannen. Hij zou met de bollenhandelaar overlegd hebben over bemiddeling voor het zoeken van huurmoordenaars. Voor een dubbele moord zou het tarief 30.000 euro zijn en als het op een ongeluk moest lijken, zou het tarief 50.000 euro worden.

Authentiek

B. heeft tegenover de rechtbank bevestigd dat de gesprekken authentiek zijn. Alleen ontkent hij de initiatiefnemer te zijn. Daarnaast was het nooit de bedoeling om de plannen daadwerkelijk uit te laten voeren. B. zegt daarover: ‘Ik heb de plannen meegespeeld. Dom en naïef.’

Valstrik

Volgens de raadsman van B., Peter Plasman, is zijn cliënt slachtoffer geworden van samenspanning tegen hem door Van Der Poll en andere vijanden. Zij zouden een val hebben gespannen, zo zijn de bandopnames gemaakt door Van Der Poll. Volgens Plasman heeft de bollenhandelaar een historie van leugen en bedrag. Hij verzoekt dan ook zijn cliënt vrij te spreken.

Vrijspraak afpersing

Het OM heeft de rechtbank verzocht B. vrij te spreken van de verdenking dat hij opdracht zou hebben gegeven om een Nederlands/Macedonische zakenrelatie, Bruno Kapetovic, af te persen. Hij was commissaris bij het Keniaanse bloemenbedrijf Carzan.

Kapetovic heeft in januari aangifte tegen B. gedaan. Maar deze zou vals zijn geweest. Kapetovic blijkt veel contact te hebben met Van der Poll. In een reactie heeft Plasman aangifte gedaan tegen Kapetovic wegens meineed.

De vrijlating uit voorarrest is volgens Plasman een voorteken dat zijn cliënt vrij zal worden gesproken. De uitspraak in de zaak volgt over twee weken.