OM eist 7 maanden cel tegen kroongetuige

Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend bij het hof in Amsterdam 7 maanden cel geëist tegen kroongetuige Nabil B. voor verboden wapenbezit. B. was hiervoor vorig jaar al door de rechtbank veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf. De 31-jarige B. had zelf de politie getipt dat hij met een wapen op zak liep. 

B. werd op 14 januari 2017 opgepakt. Hij droeg toen een Glock en munitie bij zich. B. had zelf de politie ingelicht dat hij met een wapen door Amsterdam liep, omdat hij vreesde voor zijn leven. Hij was enkele dagen voor zijn arrestatie betrokken geweest bij de vergisliquidatie van Hakim Changachi in de Utrechtse wijk Overvecht. Volgens het OM zou Nabil B. bang zijn dat de opdrachtgevers van die liquidatie hem uit de weg wilden ruimen.

Jammer

Daags na de arrestatie van B. deed de politie een inval in zijn woning. Daar werd nog een vuurwapen gevonden, een Zastava, plus munitie. Ook werd er in het huis van B. een jammer aangetroffen. (Jammers zijn apparaten waarmee gps en gsm-signalen gestoord kunnen worden.) Na zijn arrestatie werd B. vervolgd voor wapenbezit en de jammer. Hij werd toen nog niet vervolgd voor de vergisliquidatie van Hakim Changachi.

18 maanden geëist

B. kwam in april 2017 voor de rechter en werd in alle stilte veroordeeld tot 9 maanden cel voor wapenbezit en de jammer, waar het Openbaar Ministerie 18 maanden had geëist. Onder andere omdat B. geen strafblad had, legden de rechters een lagere straf op. B is zelf in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak, maar de inhoudelijke behandeling die was gepland op 14 september 2017 werd aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie ‘omdat het hof nog niet volledig kon worden ingelicht over de achtergronden van de zaak.’ Waarschijnlijk waren B. en het Openbaar Ministerie op dat moment in onderhandeling over een kroongetuigeregeling. 

Gepresenteerd als kroongetuige

Op 23 maart van dit jaar werd Nabil B. door het Openbaar Ministerie gepresenteerd als kroongetuige. B. heeft Ridouan Taghi en Saïd Razzouki aangewezen als opdrachtgevers van verschillende liquidaties. Beiden zijn voortvluchtig en staan internationaal gesignaleerd. De twee zouden het na de vergisliquidatie van Hakim Changachi ook op het leven van B. hebben gemunt. B. was een goede bekende van de familie Changachi.

Verijdelde moordaanslag

Nabil B. wordt inmiddels ook vervolgd voor betrokkenheid bij de vergismoord op Changachi. Hij werd daarvoor op 4 september 2017 gearresteerd. Twee dagen nadat Hakim Changachi per abuis werd vermoord, zou het eigenlijke doelwit – Khalid H. – alsnog geliquideerd moeten worden. Dat plan werd echter verhinderd. Nabil B. wordt ook verdacht van betrokkenheid bij deze verijdelde moordaanslag.

Costa Rica

Nabil B. is al een paar keer voor de rechter geweest als verdachte van de liquidatie van Changachi en het voorbereiden van de (mislukte) moord op Khalid H. Dat gebeurde in een aantal pro forma-zittingen. Daaruit bleek dat het Openbaar Ministerie de verdenkingen tegen Nabil B. onder andere baseert op pgp-berichten die werden aangetroffen op een server in Costa Rica.

De vergisliquidatie van Hakim Changachi speelt dus een cruciale rol in het leven van Nabil B. In het artikel Door deze liquidatie ging de kroongetuige zingen staat een uitgebreide reconstructie (€).

In het artikel Zet een man bij zijn deur meer over de bewijzen tegen Nabil B.