OM eist 8 jaar cel tegen ‘bankier van de onderwereld’

Tegen de 58-jarige Bredanaar Ronald N. is maandag voor de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van acht jaar geëist. De man wordt verdacht van het beheren van crimineel geld, witwassen, verduistering en valsheid in geschrift. Het OM is ook een procedure gestart om zijn crimineel vermogen af te pakken.

Volgens de officieren van justitie leefde de verdachte als God in Frankrijk in de Caraïben, met oldtimers en een luxe landhuis met oceaanzicht. ‘Dat deed hij van weggenomen gelden van zijn slachtoffers. Hun pensioen of appeltje voor de dorst blijkt te zijn verdwenen als sneeuw voor de zon.’

Buitensporig uitgavenpatroon

In 2015 startte de financiële recherche onder de naam 26Staaldiep een onderzoek naar aanleiding van een tip dat Ronald N. voor meerdere criminelen geld zou witwassen. De recherche stuitte daarbij op een buitensporig uitgavenpatroon. Hij charterde bijvoorbeeld een privéjet voor 68.000 euro per vlucht.

In 2016 verdween N. vanuit Zwitserland naar een eiland in de Caraïben. In 2018 pakte de politie hem op in Eindhoven, toen hij even in Nederland was. In het voorjaar van 2020 werd hij vrijgelaten met een enkelband na twee jaar in voorarrest te hebben gezeten.

6,5 miljoen euro verduisterd

N. wordt ervan verdacht onder meer ruim zes miljoen euro uit met name drugsdelicten te hebben witgewassen. Ook zou hij nog eens miljoenen euro’s uit fiscale delicten hebben witgewassen. Verder zou hij meer dan 6,5 miljoen euro hebben verduisterd van zijn klanten. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan exportfraude, door op grote schaal valse verkoopfacturen op te stellen. (tekst loopt door na de advertenties).

Twee soorten klanten

De Brabander bediende volgens het OM twee soorten klanten uit Nederland. De ene groep betrof vooral Brabantse drugscriminelen die hun geld wilden wegsluizen naar het buitenland. De andere groep betrof zwartspaarders die hun zwarte geld bij de verdachte in beheer gaven en dat zo jarenlang buiten het zicht van de Nederlandse overheid wisten te houden. Met name deze laatste categorie werd systematisch beroofd door de verdachte.

Offshore-rekeningen

De 58-jarige verdachte was eerder tientallen jaren werkzaam in het bankwezen in Zwitserland en nam geld in beheer van klanten uit heel Nederland. Zijn klandizie haalde hij over om hun geld te stallen op rekeningen via een offshore constructie. Hij misbruikte daarbij als vermogensbeheerder zijn kennis van het bankwezen om de herkomst van die criminele gelden te verhullen. Voor die zogenoemde offshore-rekeningen kreeg hij van zijn klanten een machtiging. Vervolgens ging hij er vandoor met het geld.

Ouderen en kennissen

Volgens het OM zijn tientallen zwartspaarders het slachtoffer geworden van zijn praktijken. Het ging daarbij om bedragen van een paar ton tot ruim een miljoen euro. Vooral cliënten op leeftijd zijn zwaar beroofd door hem. In veel gevallen kenden de cliënten N. al jaren, nog uit de tijd dat hij bij een bank werkte.

Het OM vindt dat N. als professionele facilitator het witwassen voor criminelen mogelijk heeft gemaakt. ‘Hij was de essentiële schakel tussen de onderwereld en de bovenwereld.’