OM eist 8 jaar cel voor ripdeal

Het Openbaar Ministerie heeft 8 jaar cel geëist tegen de 41-jarige André L. uit Spijkenisse. Hij wordt verdacht van het neerschieten van Niels O. (21). Dat gebeurde in november 2016 tijdens een uit de hand gelopen drugsdeal in een woning aan de Waterlandlaan in Stadskanaal. 

Niels O. liep bij de schietpartij een dwarslaesie op; hij zit voor de rest van zijn leven in een rolstoel.

Tassen met drugs

André L. zou van het slachtoffer en een tweede man 3 kilo wiet kopen. Volgens het Openbaar Ministerie was L. helemaal niet van plan om de drugs te kopen. Hij had 8000 euro cash bij zich, deels in vervalste biljetten. De partijen zouden overeengekomen zijn dat er 9000 euro zou worden betaald. De officier van justitie meldde op de rechtszitting dat André L. een vuurwapen zou hebben getrokken toen de  tassen met drugs werden overhandigd. In de worsteling die daarop ontstond werd Niels O. in zijn buik geschoten. De vriend van Niels O. wist de man uit Spijkenisse de woning uit te werken. André L. werd daarbij 15 keer in het lichaam gestoken, maar weet toch te ontkomen.

‘Geen slimme boef’

De verdachte zelf beweert dat hij geen wapen bij zich had en beroept zich op noodweer. Hij zou hebben geprobeerd het vuurwapen dat op hem werd gericht af te pakken. Volgens de advocaat van de verdachte is er hooguit sprake van oplichting. ‘Mijn cliënt heeft een groot strafblad, maar is geen slimme boef’, zei ze op de zitting. André L. heeft vanaf 1996 vrijwel continu gedetineerd gezeten. Ten tijde van de drugsdeal in Stadskanaal was hij net op vrije voeten voor een gewapende overval.

Ziekenhuis

Drie maanden na de schietpartij werd André L. in Tilburg gearresteerd. Hij bleek 15 steekwonden te hebben. Uit angst aangehouden te worden, had hij die niet laten behandelen in een ziekenhuis. De steekwonden werden ontsmet en verbonden door een vriendin. Verdachte André L. kreeg tijdens de rechtszitting het laatste woord: ‘Ik vind het ook heel erg wat er is gebeurd. Uit m’n hart zeg ik dat. Maar het was twee tegen één en ik had niets bij me’.

Slachtoffer Niels O. eiste 100.000 euro schadevergoeding.

Meer bij RTVNoord.