OM eist 8 jaar tegen Jumbo-afperser

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Groningen acht jaar cel geëist tegen Alex O (foto). Hij zou supermarktketen Jumbo hebben afgeperst door onder andere twee explosieven te plaatsen, waarvan er een tot ontploffing kwam in Groningen. 

Het OM ziet bewijs in een DNA-match op een emmer met explosief, een kookwekker en chemische experimenten bij de 51-jarige O. thuis. De afperser heeft de bommen gemaakt met het gevaarlijke en uiterst instabiele TATP, dat volgens officier van justitie Cassandra Westerling ook wordt gebruikt door zelfmoordterroristen.

Envelop

Alex O. stuurde volgens het Openbaar Ministerie ook een verjaardagkaart met 2 gram TATP in de envelop naar een Jumbovestigingen in Zwolle.

De 51-jarige O. die in de rechtszaal aanwezig was, hoorde ook dat Jumbo een schadevergoeding eiste van ruim een ton. Klanten zouden zijn weggebleven nadat de bom bij een vestiging in Groningen was ontploft en er verschillende dreigmails waren ontvangen. Ook een casino, dat in de buurt ligt van de vestiging waar het explosief ontplofte, eiste een schadevergoeding.

De supermarkt ontving tussen mei en oktober 2015 in totaal vijftien dreigementen. De eerste dreigmail werd overigens naar de verkeerde Jumbo gestuurd: de spelletjesfabrikant in plaats van de supermarktketen.