OM eist 9 jaar cel tegen ‘nietsontziende huurmoordenaar’

Het Openbaar Ministerie heeft 9 jaar cel geëist tegen de 38-jarige Don M., alias Loempia. Justitie verdenkt hem ervan een liquidatiepoging te hebben voorbereid op de broers Chahid (foto) en Chafik Yakhlaf op 21 november 2015 in Utrecht. Medeverdachte Frans H. (43) hoorde 7 jaar eisen.

Het plan om de in de onderwereld bekende broers Yakhlaf te liquideren zou moeten worden uitgevoerd bij waterpijpcafé Le Scenario aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Het voornemen mislukte, omdat een getuige H. en M. betrapte en Chafik de politie informeerde.

‘Ik faal nooit’

Het duo vluchtte vervolgens en liet daarbij 2 automatische wapens achter. In de omgeving van de shishalounge vond de politie ook nog een petje met dna van Frans H. en een oordopje met dna van Don M. Verder meent justitie bewijs te hebben gevonden in ontsleutelde berichten, verzonden via pgp-telefoons. De e-mailberichten bewijzen volgens het OM dat Don M. en Frans H. de opdracht van Omar Lkhorf hebben aangenomen om de broers te vermoorden. ‘Ik faal nooit’ berichtte M. aan een toestel dat door justitie aan Lkhorf wordt toegeschreven. Uit de berichten zou ook blijken dat Chafik (‘die met baard’) het eigenlijke doelwit zou zijn, maar als zijn broer Chahid ook geraakt zou worden zou dat ‘mooi meegenomen’ zijn. Beiden mochten ‘met pensioen’. Voor de liquidatie van Chafik zou 100.000 euro worden betaald. Als ook zijn broer werd gedood zou het bedrag worden verhoogd.

Ellenlang strafblad

Don M. en de drugsverslaafde Frans H. zijn beiden van Molukse komaf en hebben een ellenlang strafblad. Beiden ontkennen het voornemen om de broers Yakhlaf te willen vermoorden. Volgens Het Parool was alleen Don M. aanwezig in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Frans H. vond het daar te gevaarlijk en ontbrak in de rechtszaal. De officier van justitie noemde de 2 ‘nietsontziende huurmoordenaars’.

Alsnog geliquideerd

Chahid Yakhlaf werd op oudjaarsdag 2015 alsnog geliquideerd in de buurt van zijn onderduikadres op een vakantiepark in Kerkdriel. Zijn broer Chafik overleefde de aanslag. Voor deze fatale aanslag worden 2 verdachten vervolgd, die door justitie worden beschouwd als de schutters: Mohamed H. (1990) uit Rotterdam, alias Eitje, en kickbokser Hicham M. (1994).

Chahid Yakhlaf moest waarschijnlijk worden geliquideerd vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt in 2012. Daarbij kwam Youssef Lkhorf, de broer van Omar, om het leven.