OM eist acht jaar voor schieten op de politie

De officier van justitie heeft woensdag voor de rechtbank in Almelo acht jaar cel geëist tegen een 23-jarige man uit Enschede die vorig jaar op 7 juli vorig jaar in Holten vanuit een auto op een politievoertuig geschoten zou hebben.

Wegversperrring

Dat gebeurde tijdens een achtervolging die begon in Deventer en eindigde in Holten. Agenten signaleerden een auto die mogelijk gestolen was. De twee inzittenden negeerden een stopteken en ontweken vervolgens een wegversperring, die met behulp van een tweede politieauto was gemaakt. Er ontstond een achtervolging, waarbij de verdachten binnen en buiten de bebouwde kom met zeer hoge snelheden probeerden te ontkomen.

Autoraam

De politieagenten zeggen dat de bijrijder op zeker moment uit het autoraam hing en met een revolver op het politievoertuig schoot. De kogel ketste af op de motorkap en de voorruit. In Holten stopte de auto en vluchtten de twee mannen weg. De politie lost vier waarschuwingsschoten. Na een een zoekactie werden een 30-jarige man uit Hoogkarspel en een 23-jarige man uit Enschede opgepakt.

Bijzondere bescherming

Volgens justitie is uit onderzoek gebleken dat de 23-jarige man de bijrijder was die het schot heeft gelost. Hij stond vandaag terecht voor poging moord op de agenten, verboden wapenbezit en heling van de auto. De officier van justitie vindt het feit dat er op politie is geschoten strafverzwarend:

De maatschappij verwacht van politieagenten dat zij optreden. Dat is hun taak. Zij kunnen niet hun hoofd afwenden, doen alsof er niets aan de hand is en doorlopen. Zij moeten optreden. Politieagenten verdienen dan ook bijzondere bescherming als zij bij de uitoefening van hun functie slachtoffer worden van geweld.

Van de 30-jarige bestuurder kan niet worden bewezen dat hij medeschuldig is aan het schieten, aldus de officier. Hem wordt alleen heling van de auto verweten. Voor deze verdachte vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van 111 dagen, waarvan 30 dagen voorwaardelijk, passend. Het onvoorwaardelijke deel – 81 dagen –  heeft de verdachte al in voorlopige hechtenis uitgezeten.

De rechtbank Almelo doet op 15 februari uitspraak.