OM eist celstraf tegen overleden man

In Middelburg heeft de officier van justitie zes jaar cel geëist tegen de 46-jarige Nigeriaan O.I. wegens een omvangrijke fraude. Deze man is volgens een officiële overlijdensakte dood. Volgens BN/De Stem trekt de officier van justitie de authenticiteit van deze akte in twijfel .

Vervalst

De officier denkt dat de overlijdensakte die is uitgegeven door de Nigeriaanse overheid is vervalst. Hij zei donderdag tegen de rechtbank dat hij pas overtuigd is van het overlijden van de verdachte indien dit wordt aangetoond in een dna-onderzoek. Volgens hem is O.I. specialist in het (laten) vervalsen van documenten, hetgeen in Nigeria vaak zou voorkomen. Hij noemde het ook opvallend dat de vrouw van de verdachte en zijn kind niet aanwezig waren op de officiële begrafenis.

Lek

I. staat terecht omdat hij leiding gegeven zou hebben aan een grote pinpasfraudezaak uit 2010/2011. Met een aantal anderen had de man een systeem opgezet om pinpasjes en pincodes in handen te krijgen van klanten van de Rabobank, zo stelt de politie. De zaken van de medeverdachten zijn al afgerond in 2014. Er zat in 2010 een lek in de beveiliging van die bank. Op naam van echte bankklanten bestelden verdachten een nieuwe pinpas en postten bij diens woning tot de postbode kwam, en hengelden ze de post uit de brievenbus. Op die manier kregen ze heel wat pinpasjes en -codes in handen. Van vele rekeninghouders werd geld afgeroomd, onder meer voor 26.000 euro, 86.000 euro en 172.000 euro.

Het OM eist dat de overleden I. 994.000 euro terugbetaalt aan de Staat. De uitspraak is op 2 maart.