OM eist celstraffen tegen prostituees die klant afpersten

Het Openbaar Ministerie heeft maandag celstraffen geëist tegen 2 prostituees die ervan worden verdacht een klant te hebben afgeperst. Ook zouden ze de man hebben vastgehouden in een chalet op een vakantiepark in Soest en foto’s van zijn geslachtsdeel hebben gemaakt.

Het slachtoffer had in juni 2016 via kinky.nl een prostituee geboekt. Toen hij volgens afspraak bij de vakantiewoning arriveerde bleek een andere vrouw open te doen dan op de foto van de sexsite stond. Ook bevond zich nog een tweede vrouw in het vakantiehuisje. Deze 56-jarige Riekie te B. (foto) leek ook niet op de vrouw waarmee de man dacht een afspraak te hebben. Te B. is al een aantal jaar in transitie van man naar vrouw, zoals een journalist van RTV Utrecht schrijft, die bij de rechtszitting aanwezig was.

Zonder te betalen

Omdat er andere vrouwen in de woning waren dan op kinky.nl was voorgeschoteld, wilde de man vertrekken, zonder te betalen. Daarop ontstond een handgemeen tussen de twee vrouwen en de klant. De man kreeg daarop klappen in zijn gezicht. Hij belde tijdens de schermutseling niet alleen 112, maar nam ook al het geluid op met zijn telefoon.

Broek laten zakken

Een derde verdachte, Omar L. uit Gasselte, trad op als een beveiliger voor de dames. Hij stond buiten het chalet een sigaretje te roken toen hij van de ruzie hoorde. Eenmaal binnen in het vakantiehuisje dwong hij de man zijn broek te laten zakken. Een van de vrouwen nam vervolgens een foto van zijn geslachtsdeel. Nadat de klant 120 euro had betaald – het bedrag dat van tevoren was overeengekomen – mocht hij vertrekken. Kort daarop deed hij aangifte.

‘Gewoon betalen’

Riekie te B. verklaarde op de zitting dat de klant gewoon had moeten betalen, ook al bleek de foto op internet van een ander vrouw te zijn: ‘Het is ook zo dat een klant altijd moet betalen, ook al zijn er geen diensten verleend en is de foto online van iemand anders. Meneer had gewoon moeten betalen’ aldus de transseksueel.

Vaker

Op de telefoon van Te B. stonden meerdere naaktfoto’s, niet alleen van het slachtoffer, maar ook van andere mannen. Het OM vermoedt dat de groep vaker mannen heeft afgeperst. ‘Slachtoffers in dit soort zaken durven vaak geen aangifte te doen. Het is een zeer gevoelige privékwestie. Voor dit bedrag is het vaak het gedoe in de privésfeer niet waard,’ aldus de officier van justitie.

Tegen Riekie te B. en Omar L. eiste het OM 15 maanden cel, waarvan 5 voorwaardelijk. Melissa T. (46) hoorde 10 maanden cel eisen, waarvan ook 5 voorwaardelijk. Het OM neemt het haar vooral kwalijk dat ze het slachtoffer onterecht beschuldigde van verkrachting.

Alledrie de verdachten krijgen ook een proeftijd van 2 jaar als het aan het OM ligt.