OM eist drie jaar cel voor vuurwapens, cocaïne en 2,5 ton cash

Het Openbaar Ministerie heeft maandag bij de rechtbank Rotterdam drie jaar cel geëist tegen een 39-jarige man uit Amsterdam voor het witwassen van 250.000 euro en het voorhanden hebben van drie vuurwapens en bijna 100 gram cocaïne. Het OM eiste ook een geldboete van 20.000 euro.

Stashhouses

H. werd op 30 juli 2020 aangehouden nadat, volgens het Openbaar Ministerie in het opsporingsonderzoek naar voren kwam dat hij verschillende woningen (stashhouses) in Amsterdam beheerde. De woningen werden gebruikt om drugs, contant geld en pgp-telefoons op te slaan. Op een geldtelmachine die is gevonden in een verborgen ruimte op een van de adressen werd zijn dna gevonden.

‘Hand- en spandiensten’

De Amsterdammer beschikte volgens justitie over onverklaarbaar veel contant geld en zou behoren tot een criminele groepering. Voor alle belastende feiten heeft de man geen verklaring willen geven bij de politie. Alleen van de aangetroffen vuurwapens en drugs zei hij niet te weten dat deze er lagen. Op de terechtzitting zei de man dat hij alleen de woningen huurde en wat hand- en spandiensten voor anderen deed.

Drie Glocks

Op 30 juli werd H. aangehouden toen hij geld ophaalde uit een stashhouse. Hij was volgens de politie betrokken bij een geheime opslagruimte waarin 250.000 euro aan contanten en drie vuurwapens (Glocks) lagen. In de keuken vond de recherche bijna 100 gram cocaïne. Vanuit een andere woning werden geldkoeriers met tassen vol euro’s op pad gestuurd. Twee koeriers met een paar ton aan euro’s konden worden onderschept.

Het OM eist drie jaar cel en een geldboete van 20.000 euro. De rechtbank doet uitspraak op 11 januari.