OM eist drie jaar tegen seksafpersers

Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar cel geëist tegen een 30-jarige man uit Amsterdam en een 27-jarige man uit Zaandam. De twee verdachten zouden 32 mannen hebben gechanteerd met stiekem opgenomen seksfilmpjes. De twee werden in november vorig jaar aangehouden.

Nadat twee slachtoffers zich in augustus 2016 bij de politie meldden, werd een onderzoek onder de naam Ripley gestart. Dat leidde tot de arrestatie van de twee verdachten. Ze hebben inmiddels een bekentenis afgelegd.

Duizenden euro’s

De slachtoffers, die in leeftijd varieerden van 20 tot 50 jaar, werden onder grote druk gezet, aldus het OM. De bedragen die de mannen moesten betalen die op de compromitterende filmpjes te zien waren, lagen tussen enkele tientjes tot duizenden euro’s. In totaal kregen de verdachten zo 70.000 euro binnen. Als het een het OM ligt moeten ze dat geld terugbetalen.

Filmpjes

De twee verdachten gingen steeds op dezelfde manier te werk. Eerst benaderden ze de slachtoffers op internet, via datingsites of advertentiesites. Na verloop van tijd lieten ze filmpjes zien van iemand die zich uitkleedde en vroegen de slachtoffers hetzelfde te doen en zich voor de camera te bevredigen. De gestreamde beelden namen ze vervolgens stiekem op. Na de livesessies kregen de slachtoffers een linkje toegestuurd naar het opgenomen filmpje met de mededeling dat ze moesten betalen, anders zouden de filmpjes online worden gezet en zouden familie en vrienden daarvan op de hoogte worden gesteld. Sommige slachtoffers betaalden, bij sommige anderen, die dat weigerden werd daadwerkelijk filmmateriaal vindbaar online gezet.

Eerder bericht over deze zaak staat hier.