OM eist geen straf voor synthetische cannabis

Door een maas in de wet kan de productie en handel in synthetische cannabis niet bestraft worden. Het gaat om een kunstmatige vorm van cannabis, die niet onder de Opiumwet valt. Het Openbaar Ministerie heeft daarom vrijdag voor de rechtbank in Haarlem vrijspraak geëist tegen twee verdachten en een groothandel.

De verdachten zouden de drugs hebben geproduceerd, in opslag hebben gehad en hebben verhandeld. De drugshandelaren kunnen niet worden aangepakt, omdat het Europees Hof vorig jaar oordeelde dat de drugs niet onder de Geneesmiddelenwet aangepakt mogen worden. De drugs staat ook niet op de lijst van verboden middelen in de Opiumwet. Daarom heeft het OM noodgedwongen vrijspraak voor de verdachten geëist.

‘Veel handel in synthetische cannabis’

Volgens het OM is de synthetische drugs wel schadelijk voor mensen, en het is volgens justitie dan ook ‘zeer kwalijk’ dat de verdachten niet veroordeeld kunnen worden. Er zou in Nederland op grote schaal in synthetische cannabis worden gehandeld.

Volgens het Openbaar Ministerie dreigt Nederland een uitvalsbasis te worden voor criminelen die synthetische cannabis produceren en verhandelen. Omliggende landen zouden al wel maatregelen hebben genomen om handel in en productie van de drugs strafbaar te stellen, maar in Nederland moeten de eerste stappen daartoe nog worden gezet.

Het OM heeft daarom het ministerie van Volksgezondheid en die van Veiligheid en Justitie gevraagd om de maas in de wet te dichten. Dit jaar zouden de drugs nog moeten worden opgenomen in de Opiumwet.