OM eist gevangenisstraf tegen cokesmokkelaars

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren tegen 5 mannen verschillende celstraffen geëist. Volgens de officier van justitie hebben zij zich schuldig gemaakt aan de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen. De mannen komen uit de regio Den Haag en variëren in leeftijd van 26 tot 52 jaar.

Op 7 september 2015 trof de douane in Antwerpen 40 kilo cocaïne aan in een container die afkomstig was uit Costa Rica. De container bevatte verschillende pallets met groente. De cocaïne was verstopt in dozen met edoes (een soort zoete aardappel). De Belgische autoriteiten haalden de cocaïne uit de dozen en waarschuwden de politie in Den Haag.

De container werd twee dagen later opgehaald door een vrachtwagen die werd gevolgd door de Belgische politie. Vanaf de grens werd dat overgenomen door de Nederlandse politie. Uiteindelijk werd de lading gelost bij een bedrijf in het Westland. Vervolgens werden de dozen met cocaïne/edoes opgehaald door twee mannen met een gehuurde bus. Zij brachten de cocaïne naar het bedrijf van een 52-jarige verdachte. Toen zij de dozen begonnen uit te pakken viel de politie het pand binnen.

Wapens

Tegen de 52-jarige man uit Den Haag, op wiens bedrijf de bestelling stond, eiste het Openbaar Ministerie vier jaar gevangenisstraf. Bij de man werden thuis ook wapens gevonden. Omdat hij eerder voorwaardelijk was veroordeeld voor wapenbezit, moet hij nu ook nog drie maanden voor de wapens uitzitten.

Drie andere mannen, in de leeftijd van 26, 40 en 42, hoorden een gevangenisstraf van 42 maanden tegen zich eisen.
Een 36-jarige Hagenaar moet als het aan de officier van justitie ligt 24 maanden de cel in.