OM eist in hoger beroep 13 jaar cel voor drugssmokkel haven Rotterdam

Het Openbaar Ministerie heeft maandag in hoger beroep dertien jaar en drie maanden cel geëist tegen de 69-jarige Henk E. De Schiedammer wordt verdacht van grootschalige drugssmokkel in de Rotterdamse haven. Ook verdenkt het OM hem van het omkopen van een douanier.

De rechtbank veroordeelde Henk E. in maart 2017 tot veertien jaar cel. De officier van justitie had zestien jaar geëist. De verdachte ging in hoger beroep, het OM niet. De eis is nu lager, omdat justitie meegaat met de straf van veertien jaar van de rechtbank. Daar gaan negen maanden vanaf, omdat de behandeling van het hoger beroep te lang heeft geduurd.

Organisator

De rechtbank en justitie achten bewezen dat de Schiedammer de organisator was van enkele grote drugstransporten naar Rotterdam in 2014 en 2015. Daarbij zorgde de corrupte douanier Gerrit G. ervoor dat de containers met drugs zonder controle Nederland binnen konden komen.

Afluisterapparatuur

Het bewijs in de zaak is voor een belangrijk deel gebaseerd op gesprekken die met afluisterapparatuur in het huis van de zoon van Henk E. zijn opgenomen. Dankzij deze apparatuur konden rechercheurs meeluisteren naar gesprekken tussen vader en zoon. Ook observeerden rechercheurs ontmoetingen tussen de verdachte en de corruptie douanier.

Zonen in hoger beroep

Gerrit G. is in mei in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Marco E., een zoon van Henk E., moet zich op 4 september verantwoorden voor het Haagse gerechtshof. Hij werd tegelijkertijd met zijn vader door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Zowel de zoon als het OM gingen tegen dat vonnis in hoger beroep. Op Marco E. werd in mei 2020 bij Schiphol een mogelijke liquidatiepoging gepleegd toen hij meldde dat zijn auto was beschoten.

Moordpoging

Daarnaast staat een andere zoon van E. op 2 september in hoger beroep terecht voor het plegen van een moordaanslag in maart 2015 in een natuurgebied vlakbij Spijkenisse. Het slachtoffer overleefde de aanslag. Die moordpoging heeft in de ogen van het OM raakvlakken met de drugszaak van zijn vader. De zoon van E. werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar.