OM eist in hoger beroep Staatsliedenbuurt opnieuw levenslang

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep tegen “Popeye” en “Kinker” in de zaak van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in december 2012 opnieuw levenslang geëist. Eerder werden de twee al door de rechtbank tot levenslang veroordeeld. 

Tijdens de wild-west schietpartij op 29 december 2012 kwamen de 21-jarige Said el Yazidi en de 28-jarige Youssef Lkhorf om het leven. Het eigenlijke doelwit zou Benaouf A. zijn geweest, maar die wist te ontsnappen. Na de liquidatie vluchtten de schutters met een Audi RS4 vanaf de plaats delict. Twee motoragenten die de vluchtauto achtervolgden overleefden ternauwernood schoten met een kalasjnikov vanuit de Audi RS4.

Als schutters werden Anouar B.(“Popeye”) en Adil A. (“Kinker”) in 2015 door de rechtbank tot levenslang veroordeeld. Hamza B., die de vluchtauto zou hebben bestuurd, kreeg in Marokko 20 jaar cel.

Glassplinters

De verklaringen van verdachte Adil A. worden door het OM als leugenachtig bestempeld. ‘De verklaringen van Adil A. hangen van hele en halve waarheden aan elkaar, afgestemd op het dossier,’ zei advocaat-generaal Frits Posthumus. Hij wees ook op een bivakmuts met glassplinters van de Audi die bij A. werd gevonden. Op een weggegooid vuurwapen werd dna van “Kinker” gevonden.

Herkend

Het OM vertrouwt ook de getuigenissen van criminelen Mohamed H. en Jalal L. niet. Die verklaarden dat doelwit Benaouf A. tegen hen in de gevangenis had gezegd dat hij verzonnen had dat hij “Popeye” had herkend bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt.

Inez Weski, de advocaat van Anouar B. begint dinsdagmiddag aan haar pleidooi. Donderdag pleit Bénédicte Ficq voor Adil A.

Hieronder de tweets van verslaggevers die bij de zitting in de beveiligde rechtbank van Schiphol aanwezig zijn.