OM eist nog 760.000 van Utrechter (UPDATE3)

Het Openbaar Ministerie in Utrecht eist in een plukze-zaak ruim 760.000 euro van een 39-jarige Utrechter die vorig jaar werd veroordeeld voor witwassen. De rechtbank oordeelde toen dat luxe vakanties, snelle auto’s, dure horloges en een luxe appartement in Marokko, geen basis konden hebben in zijn legale inkomen.

Geen bewijs

Het onderzoek in de zaak was begonnen na een anonieme tips dat de man en zijn vrouw zich bezig zouden houden met drugshandel. Voor betrokkenheid bij criminele activiteiten werd onvoldoende bewijs gevonden. Maar de rechtbank veroordeelde de man toch tot twee jaar cel voor witwassen, omdat ze vond dat het wel zo moest zijn dat het vermogen een criminele herkomst had.

Zowel de officier van justitie als de advocaat van de verdachte gingen in hoger beroep. De behandeling daarvan moet nog plaatsvinden.

Marrakech

De financiële recherche heeft nu in in plukze-zaak onderzoek gedaan naar de uitgaven die de man tussen 2006 en 2013 deed. De man ging op vakanties, huurde en kocht auto’s, had een luxe appartement in Marrakesh, een huis in Tanger en deed contante stortingen op een buitenlandse bankrekening. De recherche registreerde slechts beperkte legale inkomsten.

De verdachte zei dat hij inkomsten had in Marokko uit de landbouw in Driouch, Marokko: olijfbomen, olijfolie, luzerne. Ook handelde hij in auto-onderdelen en exploiteerde hij in Utrecht zonnecentra.

Het Openbaar Ministerie gelooft dat niet. Voor een verschil van ruim 760 duizend euro heeft de veroordeelde geen aannemelijke verklaring kunnen geven, vindt het OM. Dit bedrag moet de veroordeelde man volgens het OM betalen aan de Staat.

De rechtbank doet pas op 17 januari uitspraak.