OM eist opnieuw 18 miljoen van Holleeder

Het Openbaar Minsterie eiste vanochtend in hoger beroep in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol 18 miljoen euro van Willem Holleeder. Het bedrag is even hoog als waartoe de rechtbank in Haarlem Holleeder vorig jaar veroordeelde. Het gaat voornamelijk om geld dat Holleeder zou hebben afgeperst van de geliquideerde Willem Endstra. 

Voor de afpersing zelf is Willem Holleeder in 2007 veroordeeld tot negen jaar cel.

‘Mijn zus Astrid’

Willem Holleeder was zelf in hoger beroep gegaan tegen de beslissing van de rechtbank dat hij 18 miljoen euro moet betalen. Tijdens de zitting vanochtend deed Holleeder er het zwijgen toe: ‘Ik ben het er niet mee eens (dat hij 18 miljoen euro moet betalen – red.). Verder zeg ik liever niets. Ik heb nog een andere zaak lopen. Alles wat ik zeg, krijgt een weerwoord van mijn zus Astrid in de media.’

Logisch

Volgens Stijn Franken, advocaat van Holleeder in deze ontnemingszaak, is het afgeperste geld van Endstra direct overgemaakt naar Jan-Dirk Paarlberg. ‘Holleeder heeft zelf nog geen seconde de beschikking gehad over ook maar één eurocent ervan. Hij heeft er geen moment voordeel van gehad’ aldus Franken vanochtend tijdens de zitting.

Volgens het OM heeft Paarlberg het geld voor Holleeder echter bewaard en hebben ze het gezamenlijk witgewassen. ‘Holleeder had constructies nodig om te verhullen dat hij zelf de begunstigde was. Dat je het dan niet op je eigen bankrekening laat storten, is logisch’ stelde de advocaat-generaal.