OM eist opnieuw celstraffen voor moord op Aziz

Het Openbaar Ministerie heeft bij het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep gevangenisstraffen van 18 jaar en 12 jaar geëist tegen Julian S. en Roger A. (31 en 34 jaar) die verdacht worden van betrokkenheid bij de liquidatie van Aziz Anzi (37) op een carpoolplaats in De Meern.

Baken

Anzi zat op 19 september 2015 in zijn auto toen hij werd doodgeschoten.

De twee Amsterdammers werden eerder door de rechtbank vrijgesproken van medeplegen van moord, dan wel medeplichtigheid hieraan. Het OM ging in hoger beroep.

Op de avond van de moord reed het slachtoffer om ongeveer 21.43 de parkeerplaats op. Enkele minuten later volgde een andere auto en werd het slachtoffer met een fors aantal schoten om het leven gebracht.

Uit het dossier blijkt dat een aantal weken eerder een baken onder zijn auto werd geplaatst. De rechtbank stelde, onder meer op basis van een dna-spoor op het baken, in haar vonnis vast dat de verdachten verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van het baken en voor het maken van de afspraak waar het slachtoffer op het moment van de feiten naar onderweg was. Een afspraak waar zij niet voor kwamen opdagen.

Nauwe samenwerking

De rechtbank is toch tot vrijspraak gekomen omdat uit het dossier onvoldoende bewijs blijkt voor een nauwe en bewuste samenwerking, met opzet het slachtoffer te doden.

Het Openbaar Ministerie vindt dat het onaannemelijk is dat het baken voor een ander doel dan de beschieting, of door een andere partij geplaatst is. Niets uit het onderzoek wijst daar op.

Criminele circuit

Uit het dossier blijkt wel dat de verdachten een aantal afspraken met Aziz maakten. Direct na de liquidatie haalden verdachten hun pgp-telefoons uit de lucht en vanaf dat moment wordt ook niet meer ingelogd op het baken. In de visie van het OM wijst dan ook alles op een voorbereide aanslag.

De 30-jarige verdachte had een grotere rol en wordt medeplegen aan de moord verweten. Hij legde de contacten, hij maakte de afspraken en stuurde de medeverdachte aan. De 34-jarige medeverdachte had een meer ondergeschikte rol: zo plaatste hij het baken, maar maakte niet de afspraken. Hij wordt gezien als medeplichtige.

Het hof doet (naar verwachting) over twee weken uitspraak.