OM eist tbs met dwangverpleging voor bajesmoord

Het Openbaar Ministerie heeft tegen Jan R. (26) tbs met dwangverpleging geëist. R. heeft in september vorig jaar medegedetineerde Elbert Geveke (82) in de gevangenis in Zoetermeer om het leven gebracht. Deskundigen achten R. volkomen ontoerekeningsvatbaar en verkeerde hij tijdens de moordpartij in een psychose. 

Jan R. zat in de cel, omdat hij was veroordeeld voor een gewelddadige scooterroof. R. was ook bekend als stalker van actrice Chantal Janzen.

Kabaal

Op 20 september vorig jaar verschafte R. zich toegang tot de cel van de bejaarde Elbert Geveke. Hij bond Geveke vast met een riem en stak hem vervolgens met een mes in zijn hoofd. Bewaarders die op het kabaal afkwamen, moesten machteloos toezien: R. had de celdeur van Geveke achter zich gesloten en het slot geblokkeerd. Door het luikje in de deur konden ze wel zien wat er gebeurde.

Bureaustoel

R. kwam pas naar buiten toen hij van het gevangenispersoneel een bureaustoel kreeg. Daar zette hij de bloedende Geveke op en reed hem naar de recreatieruimte, waar hij vervolgens het slachtoffer op de grond gooide. Politieagenten die waren opgeroepen werden door de portier niet binnen gelaten, omdat ze wapens droegen. Pas na bemoeienis van een leidinggevende mochten de agenten naar binnen.

Katja Schuurmans

Volgens R. handelde hij in opdracht van Katja Schuurmans, die hem ‘via de muur had bezocht’. Zij had hem verteld dat hij met een helikopter naar Vinkeveen moest vliegen, waar hij zou veranderen in Badr Hari.

Cruciale fouten

Volgens de advocaat van R., mr Van Wijk, had de moord voorkomen moeten worden. ‘Er zijn cruciale fouten gemaakt’ aldus de advocaat. Denk daarbij aan het stoppen met dwangmedicatie, de overplaatsing van een penitentiair psychiatrisch centrum naar de Zoetermeerse gevangenis, het gebrek aan kennis over het detentieverleden van R., de onoplettendheid van de bewaarders en de mogelijkheid om de sloten van celdeuren te saboteren.

‘Sorry man’

De zoon van Elbert Geveke las tijdens de rechtszitting een slachtofferverklaring voor. Na deze verklaring wendde R. zich tot de zoon en zei: ‘Ik wil mijn excuus aanbieden aan meneer Geveke. Sorry man, als ik terug kon gaan in de tijd, had ik het niet gedaan.’

De 82-jarige Elbert Geveke zat in de gevangenis omdat hij drie keer op een makelaar had geschoten.