OM eist tot 11 jaar cel tegen Ieren

Het OM heeft tegen Barry McArdle en Kenneth Brunell elf jaar cel geëist voor de doodslag op en het wegmaken van het stoffelijk overschot van Keith Ennis (foto). Tegen Philip C. (op de foto links) eiste het OM een jaar cel voor het wegmaken van het lichaam. 

Ennis werd in 2009 doodgestoken, zijn lichaam werd met een kettingzaag in stukken gezaagd. De drie verdachten verbleven begin 2009 in een appartement in Rotterdam. Alledrie waren ze op de vlucht voor de Ierse justitie, die hen zocht wegens drugshandel. Ook Ennis hield zich bezig met drugs en was Ierland ontvlucht.

Ruzie om Playstation

Volgens verdachte Philip C., die in Nederland de schuilnaam Paul Butler gebruikte, hebben Brunell en McArdle (foto rechts) het slachtoffer doodgestoken, nadat ze ruzie zouden hebben gekregen met Ennis over wie er op de Playstation mocht spelen. Brunell en McArdle ontkennen en zeggen dat ze in een café een biertje zaten te drinken toen Butler plotseling met hun bagage aan kwam zetten en hen vertelde dat ze niet meer in het appartement op de Kralingseweg konden blijven.

Bewijs

Het Openbaar Ministerie baseert zijn strafeis voornamelijk op de verklaring van Butler. Het wijst ook op het dna van McArdle dat op de stekker van de kettingzaag is gevonden waarmee het lichaam van Ennis aan stukken is gezaagd. De zaag, die in de meterkast werd gevonden, bevatte ook nog dna van een onbekende persoon. Het is goed mogelijk dat deze afkomstig is van een van de schoonmakers die het appartement hebben opgeruimd nog voordat de politie ter plaatse was.

Ruzie om ex-vriendin

Jozef Rammelt en Joseph van Appia zijn de advocaten van respectievelijk Barry McArdle en Kenneth Brunell. Zij denken ook dat een uit de hand gelopen ruzie de oorzaak kan zijn geweest van de dood van Keith Ennis. Maar niet tussen het slachtoffer en het bovengenoemde tweetal, maar tussen Paul Butler en Keith Ennis. Ennis zou naar de woning in Rotterdam zijn gegaan op verzoek van de ex van Butler om daar wat spullen voor haar op te halen. Een scenario zou kunnen zijn dat er onenigheid is ontstaan over teruggave van de persoonlijke bezittingen die vervolgens uit de hand is gelopen – met de dood van Keith Ennis tot gevolg. Daarbij zou een rol hebben kunnen spelen dat Butler mogelijk dacht dat Ennis een oogje op Lisa G. had, de ex van Butler.

Een uitgebreide reconstructie van de zaak: Ierse gruweldaden in Nederland.