OM eist tot 12 jaar cel tegen leden Audibende

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag tegen vijf mannen celstraffen geëist tot 12 jaar voor het zetten van plofkraken in Duitsland. De verdachten, in de leeftijd van 26 tot 31 jaar oud, zijn afkomstig uit de regio Utrecht. Ze werden in de herfst van 2017 opgepakt, nadat een aantal van hen met hun Audi in Utrecht was gecrasht

De vijf worden ervan verdacht plofkraken te hebben gezet in Emsdetten, Rheine en Wesel in Duitsland. Ze maakten daarbij ruim 500.000 euro buit. Het groepje wordt ook verdacht van wapenbezit en heling van auto’s en kentekenplaten. Twee van de vijf wordt deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

Strafeisen

De strafeisen tegen de vijf zijn als volgt:

Patrick G.: 12 jaar

Colin van G.: 7 jaar

Sonny K.: 40 maanden

Bob E.: 40 maanden

Mohamed G.: 3 jaar

Bewijs

Het Openbaar Ministerie ziet bewijs in onder andere dna van de verdachten dat is aangetroffen in de vluchtauto’s, wapens, kleding en gereedschap. Enkele verdachten zouden ook herkenbaar zijn op beelden die werden gemaakt bij de plofkraak in Rheine. Telecomgegevens zouden er op duiden dat de verdachten zich ophielden bij de geldautomaten toen deze werden opgeblazen. Tenslotte zou uit de navigatieapparatuur van de auto’s zijn gebleken dat deze in de buurt van de plaatsen delict zijn geweest. De verdachten beriepen zich tijdens de rechtszittingen op hun zwijgrecht.

Duitsland

Het aantal plofkraken in Duitsland neemt sterk toe. Vorig jaar werden 500 geldautomaten opgeblazen, dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2016. De politie vermoedt dat meer dan de helft van de plofkraken in Duitsland dit jaar is gepleegd door Nederlandse criminelen. De Duitse politie is er verschillende keren in geslaagd Nederlandse verdachten aan te houden. Deze week nog werden vier Nederlandse verdachten opgepakt in Duitsland na een plofkraak. Daarbij werd een Nederlander door Duitse agenten in zijn schouder geschoten. Waren Nederlandse plofkrakers aanvankelijk vooral actief in de Duits-Nederlandse grensstreek, tegenwoordig rijden de criminelen ook dieper Duitsland in.

Aantrekkelijk

Duitsland is als plofkraak gebied aantrekkelijk voor Nederlandse criminelen omdat Duitse geldautomaten over het algemeen meer cash bevatten dan de Nederlandse machines. Ook zijn er in Duitsland veel meer geldautomaten dan in Nederland. Tenslotte zijn de Duitse pinautomaten minder goed beveiligd.

David Rommy

Onlangs stond ook een andere groep plofkrakers terecht in Utrecht. Het ging hier om 7 verdachten, die diverse plofkraken zouden hebben gepleegd in Nederland. De hoogste strafeis was toen 14 jaar. Tot deze groep behoort ook David Rommy, zoon van de bekende Nederlandse crimineel Henk Rommy. Tegen David werd 7 jaar cel geëist.