OM eist tot 12 jaar voor coketransporten

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag celstraffen geëist tot 12 jaar tegen 13 mannen die worden verdacht van grootschalige cocaïnetransporten. De verdachten zouden in een crimineel organisatieverband hebben gewerkt. De verdachten zijn mannen in de leeftijd tussen 32 en 62 jaar. 

Ze zijn onder andere afkomstig uit Leeuwarden, Amsterdam, Rotterdam, Ridderkerk, Capelle aan den IJssel, Schiedam, Maassluis en Oud-Beijerland.

26Riesling

Het onderzoek onder de naam 26Riesling startte nadat er tips uit Engeland en bij Misdaad Anoniem waren binnen gekomen. Die gingen onder andere over een eigenaar van een transportbedrijf in de regio Rotterdam. Uit nader onderzoek bleek dat de beide eigenaren van het bedrijf, naast legale werkzaamheden, ook betrokken waren bij handel in verdovende middelen. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de 2, samen met anderen in wisselende samenstellingen, 6 cocaïnetransporten georganiseerd en uitgevoerd, onder andere vanuit Ecuador, de Dominicaanse Republiek, Brazilië en Colombia. De transporten vonden plaats in de eerste 4 maanden van 2016.

Dekmantel

Daarbij fungeerde het transportbedrijf met zijn legale activiteiten als dekmantel. De verschillende verdachten vervulden diverse rollen volgens de officier van justitie. Daarbij moet worden gedacht aan onder meer de volgende taken: leidinggeven, transporten organiseren om de verdovende middelen uit de containers te halen en naar groothandelaren te vervoeren, activiteiten ontplooien via zogenoemde ‘oogjes’ bij havenbedrijven om de transporten te verhullen voor de autoriteiten, containers die zijn opengebroken om de harddrugs eruit te halen weer netjes dichtlassen voor opname in het reguliere circuit.

Het OM eiste forse straffen van 12, 10, 9, 6 (3x) en 4 jaar en 40, 24 (2x) en 6 maanden (3x). De meeste verdachten beriepen zich op hun zwijgrecht.

Zie ook:

Verdachten grote cokezaak op vrije voeten

‘Oh dat weten jullie dus ook al’