OM eist tot 15 jaar cel voor moordpoging

Tegen 4 verdachten van een schietpartij in Den Haag heeft het Openbaar Ministerie straffen geëist tot 15 jaar cel. Een 24-jarige vrouw werd op 26 juni 2016 in haar been geraakt. De moeder van de vrouw kreeg een kogel in haar hand. De vermoedelijke opdrachtgever van de aanslag houdt zich schuil in Turkije. 

Hij is de ex-partner van het 24-jarige slachtoffer en werd in januari van dit jaar bij verstek veroordeeld voor mishandeling en stalking. Het motief voor de moordaanslag zou eerwraak zijn.

Bedreigd in het ziekenhuis

Zondagnacht 26 juni 2016 kwamen de vrouw en haar moeder met de auto terug uit Rotterdam. Nadat zij geparkeerd hadden in de Rozenburgstraat in Den Haag en waren uitgestapt, rende er plots een man met een pistool op hen af. Hij schoot meerdere keren en rende meteen weer verder. De moeder werd daarna in het ziekenhuis telefonisch bedreigd door de ex-verloofde van haar dochter. Het 24-jarige slachtoffer werd zelf in het ziekenhuis opgenomen met permanente politiebewaking. De vrouw moest elders worden ondergebracht toen bleek dat de ex-verloofde wist dat het slachtoffer op de elfde verdieping lag.

Klus

Na intensief recherchewerk werden 4 verdachten aangehouden. De Hagenaar Hasan K. (39) zou de klus van de ex-verloofde aangenomen hebben. Hij zou vervolgens Ali D. (38) uit Den Haag en Mustafa B. (40) uit Ede hebben benaderd. Op hun beurt zouden zij de Pool Andrzej C. (41) geronseld hebben om het 24-jarige slachtoffer te beschieten. Zijn dna is aangetroffen op de trekker van het pistool dat vlakbij de plaats delict is gevonden. Ali D. heeft bekend dat hij de bewuste avond de chauffeur was van de vluchtauto.

Eerdere poging?

Het lijkt erop dat vier dagen voor de daadwerkelijke aanslag ook al geprobeerd is op de 24-jarige vrouw te schieten. Zij verklaarde dat iemand met dezelfde kleding als de latere schutter toen heel snel op haar af kwam lopen met zijn handen in zijn zakken. Ze is daarop snel een portiek binnengegaan. Ook bij die gelegenheid werden de telefoons van de vier verdachten in de buurt aangestraald.

Strafeisen

De officier van justitie kwam met de volgende strafeisen: Andrzej C.: 15 jaar cel. Hasan K. 14 jaar cel. Ali D. en Mustafa B. 12 jaar cel. De uitspraak is op 5 juni. Daarna zal het OM proberen om de zaak tegen de ex over te dragen aan Turkije.