OM eist tot 15 jaar tegen ’tattookillers’

Tegen de vier mannen die bekend staan als de tattookillers is in hoger beroep tot vijftien jaar celstraf geëist door de advocaat-generaal in Amsterdam. De mannen kregen voor de rechtbank straffen tot 12,5 jaar opgelegd voor de mislukte liquidatie op de Amsterdamse crimineel Marlon D., maar het OM vindt dat te laag.

D. werd in augustus 2009 met 34 kogels beschoten toen hij in zijn auto zat. Hij raakte zwaargewond, maar overleefde de aanslag. Volgens het OM is de poging tot liquidatie 'uiterst professioneel' voorbereid, en was die overdregen gewelddadig. Het doelwit werd in een Amsterdamse woonwijk in bijzijn van zijn vriendin en stiefdochter onder vuur genomen.

OM hekelt zwijgen

Het OM rekent het de vier daarnaast aan dat ze zwijgen, waardoor het motief voor de liquidatiepoging niet duidelijk wordt. Volgens het OM betekent dat dat D. 'blijvend voor zijn leven moet vrezen'.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Jeroen S. en de broers Brian en Cor P. in juli 2012 tot een celstraf van 12 jaar. Evert S. kreeg bij verstek 12,5 jaar cel. Hij was voortvluchtig maar is in november 2012 alsnog gepakt in België.

Politie observeerde verdachten

Marlon D. werd bij de poging tot liquidatie door tien kogels geraakt. Hij heeft op de schutters teruggeschoten, maar raakt hen niet. D. raakte door de aanslag blijvend invalide.

De verdachten, de broers Cor en Brian P., Jeroen S. en Evert S., werden op de avond van de aanslag al geobserveerd door de politie vanwege andere verdenkingen. Zo was er een camera gericht op hun "safe house" in Amstelveen. Op de beelden is te zien hoe Cor en Brian P, de vrouw van Cor P. en Evert S. na de aanslag het pand binnengaan en die daarna weer verlaten.