OM eist tot 3,5 jaar cel tegen bende autodieven

Het Openbaar Ministerie heeft maandag tegen tien verdachten van autodiefstallen celstraffen tot 42 maanden geëist. De Amsterdamse bende zou strak georganiseerd en op bestelling auto’s hebben gestolen, ‘omgekat’ en verscheept naar het buitenland. Ook zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan handel in drugs. 

De leiders van de criminele organisatie waren volgens het Openbaar Ministerie drie broers en een neef, in leeftijd variërend tussen de 22 en 29 jaar oud.

Omkatten

In augustus 2015 werd er een onderzoek gestart naar de broers, nadat er informatie bij de politie was binnen gekomen dat de mannen betrokken zouden zijn bij het stelen en omkatten van auto’s. Omkatten is het geven van een nieuwe “identiteit”, zodat auto’s niet meer als gestolen herkenbaar zijn. De mannen zouden bovendien vuurwapens in hun bezit hebben en in drugs handelen.

Valse kentekenplaten

Volgens het OM heeft de groep op professionele wijze als criminele organisatie gewerkt. Diverse autodiefstallen werden in verschillende samenstellingen gepleegd. In het onderzoek kwam er een min of meer vaste kern van leden van de criminele organisatie in beeld, waarbij ook een zekere vaste rolverdeling te zien was: op voorverkenning gaan, diefstal van auto’s, de verkoop van gestolen auto’s, contact met afnemers, het regelen van valse kentekenplaten en het vervalsen van autosleutels. Zo beschikte één verdachte thuis over geavanceerde apparatuur om sleutels na te maken. Een ander maakte gebruik van het computersysteem van zijn werkgever om de gestolen auto’s te voorzien van een kenteken of chassisnummer van een identieke auto. Zo vielen de “gekloonde” versies niet op.

Specifieke wensen

Afnemers konden hun specifieke wensen opgeven, zoals het type auto dat werd gezocht en de gewenste accessoires. De groep ging daar vervolgens naar op zoek. Het lukte de verdachten de auto’s te stelen, zonder schade aan te brengen.

Wiettoppen

Vanaf 2016 ging de bende zich meer bezighouden met de handel in softdrugs. Tijdens huiszoekingen op elf locaties in Amsterdam en één plek in Almere nam de politie op 7 juni vorig jaar 24 kilo wiettoppen en xtc-pillen in beslag.

Het OM eiste tegen de tien verdachten achtmaal een gevangenisstraf en tegen twee verdachten werkstraffen.

Voor de strafzaak heeft de rechtbank met inbegrip van vandaag in totaal vijf zittingsdagen uitgetrokken