OM eist tot 5 jaar cel voor runnen van “speed-fabriek”

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen tussen de 3 en 5 jaar cel geëist tegen 10 verdachten, voornamelijk afkomstig uit Brabant. Ze zouden betrokken zijn geweest bij het runnen van een amfetamine-lab in de bossen bij Weert.

Volgens het ED was het drugslab, gevestigd in een woning en een schuur, uiterst professioneel georganiseerd. Er zouden zelfs dag- en nachtploegen aan het werk zijn geweest. Dagelijks werden grondstoffen afgeleverd. Via een speciale destillatie-installatie werd amfetamine-olie gewonnen, die met een bus werd afgevoerd.

Tips

Nadat er bij de politie tips waren binnen gekomen over een mogelijk drugslab, stonden de woning en schuur onder observatie. Er zou voor miljoenen euro’s aan drugs geproduceerd zijn. Drugsafval liep gewoon de grond in.

Hoofdverdachte

Een man uit Vught wordt door het OM gezien als hoofdverdachte. Het OM heeft ook een 45-jarige man uit Helmond op de korrel. Hij reed de bevoorradingsbus en leek het productieproces in het drugslab te controleren.

Een Eindhovenaar (23) en een man uit Herkenbosch waren ook bijna elke dag bij de ‘fabriek’. Vijf anderen, uit Valkenswaard, Bergeijk, Bakel, Eindhoven en Veldhoven waren zetbaasjes, aldus het ED. Ze  laadden en losten de bussen en, duidelijk zichtbaar op camerabeelden, sjouwden drugs, jerrycans en ketels heen en weer tussen de schuur en de woning.

Drugs stelen

De verdachten ontkenden tijdens de rechtszitting. Sommigen verklaarden dat hen gevraagd was om een terrein schoon te maken. Anderen vertelden dat ze in het lab waren geweest om drugs te stelen.

De rechtbank doet op 4 december uitspraak.

(Foto: archief.)