OM eist tot 6 jaar tegen wiethandelaren

Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtbank van Breda gevangenisstraffen tot 6 jaar geëist in de megazaak Colt. Daarin gaat het om twee criminele organisaties die verdacht worden van georganiseerde wietteelt en -handel en witwassen in en rond Tilburg in 2011.

Tegen de twee hoofdverdachten, Yilmaz O. en Murat K., werd respectievelijk zes jaar en vijf jaar cel geëist. Ze beriepen zich tijdens de rechtszitting op hun zwijgrecht. De twee zijn ex-directeuren van het in Tilburg-Noord gevestigde autobedrijf VIP Action Cars. Het bedrijf is inmiddels opgeheven.

Dekmantel

Het onderzoek Colt was in maart 2011 gestart nadat er een tip was binnengekomen dat er in het autobedrijf wiet werd verhandeld. Een half jaar later deed de politie een inval in het pand. Het autobedrijf bleek een dekmantel. De garage was gedeeltelijk ingericht als verkoopruimte voor personenauto’s. Uit onderzoek van de Dienst Wegverkeer (RDW), de in beslag genomen boekhouding en afgeluisterde telefoongesprekken bleek dat er nauwelijks auto’s werden verkocht. Achter een rolluik aan de achterzijde van het pand was een ruimte ingericht voor de bloeiende handel in wiet.

Tapgesprekken

Volgens het OM blijkt uit opgenomen tapgesprekken dat klanten en afnemers naar het autobedrijf belden om in versluierde taal afspraken te maken over prijs, hoeveelheid , kwaliteit en moment van afname van de wiet. Op de camerabeelden zou te zien dat de afnemers aan de achterzijde van het bedrijf komen en daar wiet geleverd krijgen in zakken, tassen of dozen. Soms werd ook hennep gebracht.

Turkse nationaliteit

In totaal werden acht verdachten aangehouden. Het gaat om mannen in de leeftijd tussen 28 en 51 jaar van wie er vijf de Turkse nationaliteit hebben, twee de Nederlandse en één de Nederlands-Turkse nationaliteit.

Katvangers

Tijdens het onderzoek kwam ook een crimineel samenwerkingsverband van nog vijf andere mannen in beeld, verdacht van de opbouw en exploitatie van hennepkwekerijen. Ze werden begin 2012 aangehouden en zijn afkomstig uit Waalwijk en Tilburg. Ze zouden in de periode 1 januari 2011 tot en met 24 januari 2012 actief zijn geweest in diverse plaatsen in Nederland. De meeste kwekerijen werden ingericht in woningen van zogenoemde katvangers. Naast de handel in wiet worden twee mannen ook verdacht van witwassen. Ook werden er verschillende vuurwapens gevonden bij de verdachte. Een doorgeladen vuurwapen lag naast het bed van een van de verdachte mannen.

Er zijn inmiddels zeven zittingsdagen geweest. Tussen 20 november en 7 december staan de pleidooien van de verdediging op de planning. Uitspraak is later in december.