OM eist tot 7 jaar cel in cold case-zaak

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen geëist tegen twee verdachten van een gewelddadige woningoverval in mei 2009. De vrouw van het stel dat in een chalet in Schaijk werd overvallen, werd ook verkracht. Burhan A. (27) hoorde 7 jaar cel eisen, Erwin R. (25) moet als het aan het OM ligt, 18 maanden de cel in. 

Erwin R. was ten tijde van het misdrijf 16 jaar oud. Voor een derde verdachte werd vrijspraak gevraagd, omdat het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs voor zijn betrokkenheid heeft kunnen vinden.

Uiterst gewelddadig

De overvallers gaan uiterst gewelddadig te werk. Meteen na binnendringen van het chalet worden de man en zijn vrouw geslagen, geschopt en tegen de grond gewerkt. Vervolgens worden ze met tape gekneveld en krijgen ze een vuurwapen op zich gericht. De 55-jarige vrouw wordt in aanwezigheid van haar 46-jarige vriend, die bewusteloos is geslagen, verkracht. De daders nemen laptops, fotocamera’s en mobiele telefoons mee.

Brief

De eerste twee verdachten worden in januari 2017, acht jaar na de overval, opgepakt. Het vrouwelijke slachtoffer is dan inmiddels aan kanker overleden. Het onderzoek was na een anonieme tip in 2016 weer geopend. In de gevangenis werd vervolgens een brief onderschept van Serdar A. die is veroordeeld voor de moord op Ernesto Pistone (in 2014). Uit die brief, aan één van zijn neven, zou blijken dat twee broers de overval pleegden met een man die in 2010 ook al verdachte was. De recherche ging een aantal telefoons afluisteren en daaruit kwamen nieuwe aanwijzingen.

Dna

Het dna van de verdachten is aangetroffen op de tape waarmee de slachtoffers zijn gekneveld. Ook hadden de overvallers een briefje bij zich waarin ze ‘de geld’ eisten. Ook daarop waren sporen van de verdachten terug gevonden. Burhan A. had eerder bekend de vrouw te hebben verkracht, maar trok zijn bekentenis later weer in.