OM eist tot 7,5 jaar gevangenisstraf voor dodelijke gijzeling

Voor de rechtbank in Alkmaar heeft de officier van justitie woensdag tegen zes mannen celstraffen van 16 maanden tot 7,5 jaar geëist voor hun rol in de vrijheidsberoving, de gijzeling en de dood van Jdesse Boerenveen op 1 december 2016.

Verdrinking

De zevende verdachte is een vrouw, zij hoorde een werkstraf tegen zich eisen.

Het levenloze lichaam van de 40-jarige Boerenveen werd op 22 december 2016 aangetroffen in het water bij de oever van een eilandje in het Gooimeer. Op 1 december 2016 werd hij voor het laatst gezien, het OM gaat ervan uit dat hij die dag door verdrinking om het leven is gekomen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat Boerenveen een zakelijk conflict had met de vrouwelijke verdachte. Het slachtoffer werd op 1 december bij een garagebedrijf in Wormerveer urenlang van zijn vrijheid beroofd, mishandeld en gegijzeld met als doel mensen te benaderen voor geld. Daarbij waren in eerste instantie vier verdachten betrokken, drie mannen en een vrouw.

Toegerekend

Na enkele uren verschenen drie andere verdachten bij het garagebedrijf, zij namen het slachtoffer tegen diens wil mee naar een afgelegen strandje in Almere Haven. De officier van justitie:

Het slachtoffer werd op een koude winterse dag, na zonsondergang, naar een afgelegen strandje gebracht. Als dat op zich al niet voldoende is voor het veroorzaken van doodsangsten, dan was dat zeker wel het geval toen hij ook nog werd mishandeld en met een vuurwapen bedreigd.

Voor Boerenveen leek er geen andere uitweg dan te vluchten in het koude water, aldus de officier. Diezelfde avond is hij door verdrinking om het leven gekomen. De officier van justitie is van mening dat het vluchten in het water en de daaropvolgende dood van het slachtoffer toegerekend kan worden aan het handelen van de drie verdachten.

Volgens de officier hadden de verdachten – na hem uren vastgehouden, bedreigd en mishandeld te hebben – kunnen weten dat het slachtoffer verzwakt was, dat hij zou willen vluchten, dat de enige mogelijke vluchtweg via het water was, dat het water ijskoud was en dat dat gevaarlijk zou zijn. De verdachten hebben geen enkele moeite genomen om dit noodlottige einde van het slachtoffer te voorkomen, aldus justitie.

De rechtbank in Alkmaar doet op 12 september uitspraak.

Zie ook:

Jdesse Boerenveen werd voor zijn dood urenlang gegijzeld en verdronk daarna