OM eist tot 8 jaar cel voor Groningse No Surrender-leden

Het Openbaar Minsterie heeft tegen 5 mannen en 1 vrouw celstraffen geëist variërend van 2,5 tot 8 jaar cel. De verdachten, behalve de vrouw allen gelieerd aan motorclub No Surrender, hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan afpersing, mishandeling en ontvoering van meerdere slachtoffers.

Een van de slachtoffers was een toen 47-jarige man. Hij werd eerst mishandeld in een woning in Eelde. Ook werd er gedreigd om zijn vingers af te knippen en zijn No Surrender-tatoeage met een strijkijzer te verwijderen. Uiteindelijk werd de man, na betaling van 5000 euro, half naakt achtergelaten in een bos in Glimmen. Nadat het slachtoffer hulp had gezocht bij een willekeurige bewoner in de buurt, werd hij overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens het OM hielden de No Surrender-leden die betrokken waren bij de mishandeling de dag erna de woning van het slachtoffer in de gaten. Ook postten ze bij het ziekenhuis waar de man was opgenomen.

‘Mijn leven is over’

De man is inmiddels opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma. Een audio-opname van zijn slachtofferverklaring werd vrijdag in de rechtbank van Groningen afgespeeld. ‘Mijn leven is over. Ik ben alles kwijt, dankzij jullie’ was er te horen, zo meldt RTV Noord. Het slachtoffer volgde de rechtszaak in een aparte zaal.

Hoofdverdachte

Hoofdverdachte is de 38-jarige Adino D. Justitie denkt dat hij een sturende en leidende rol had bij de afpersingen en ontvoeringen en wil de man voor 8 jaar achter de tralies. De enige vrouw onder de verdachten hoorde 2,5 jaar cel eisen, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Zij zou haar woning in Eelde ter beschikking hebben gesteld voor de mishandeling. Tegen de overige verdachten werd 5 jaar cel geëist.