OM eist tot 9 jaar cel en ton boete voor opzetten drugslabs

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Den Haag 9 jaar cel geëist tegen een 51-jarige man uit Delft voor het opzetten van drugslabs en de productie van drugs. Ook eist het OM een boete van een ton. Naast de hoofdverdachte stonden twee broers van 27 en 29 voor de rechter die met hem samenwerkten.

Encrochat

De 51-jarige verdachte kwam al vaker in beeld bij politieonderzoeken en zijn dna was aangetroffen bij een drugsdumping. Daar kwam in februari 2020 een TCI-melding bij, zodat een onderzoek werd opgestart. In juni werd informatie vrijgegeven uit gekraakte Encrochat-data en kwam het onderzoek in een stroomversnelling. Toen bleek ook dat de verdachte samenwerkte met de twee broers uit Delft.

Criminele organisatie

De broers waren volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij de inrichting van een lab in het Noord-Brabantse dorp Zeeland en vormden samen met de 51-jarige man een criminele organisatie. Volgens het OM is de hoofdverdachte ook te koppelen aan grondstoffen die in Uden zijn aangetroffen, was hij de producent (“kokki”) in een lab in Huizen en mede verantwoordelijk voor het vervaardigen van amfetamine in Anna Paulowna, en schuldig aan het witwassen van drugsgeld.

Sleutelfiguur

Met het onderzoek heeft de politie een belangrijke schakel uit het Nederlandse drugsnetwerk gehaald, meent het Openbaar Ministerie. ‘Deze man heeft een groot netwerk, kent mensen met locaties en mensen om het werk uit te voeren,’ aldus de officier van justitie over de 51-jarige verdachte. ‘Hij beschikt verder over veel kennis en ervaring en wordt dan ook vanuit verschillende netwerken benaderd voor raad en daad.’

Het OM eist 9 jaar cel en een boete van 100.000 euro tegen de 51-jarige man. Tegen de broers eiste de officier van justitie 30 en 40 maanden cel en voor beiden een geldboete van 20.000 euro. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.