OM eist vier jaar tegen crashrijder A9/A22

De officier van justitie in Amsterdam heeft vanmorgen tegen B.M. (28) en Arthur M. (44) respectievelijk achttien maanden en vier jaar cel geëist. De 44-jarige M. veroorzaakte op 28 januari in Diemen vier aanrijdingen op de A9 en A22, waarbij gewonden vielen.

Doodslag

M. wordt verdacht van poging doodslag en heling, B.M. van vuurwapenbezit en heling. De politie trof nadat beide mannen waren aangehouden in de auto’s een AK-47, flessen benzine en aanstekers aan.

Beide verdachten hebben een strafblad. Tijdens de zitting benadrukte officier van justitie Hetty Hoekstra dat er die avond sprake is geweest van bijzondere verdachte omstandigheden: ‘Mogelijk een liquidatie, we zullen het nooit weten. De uiterlijke verschijningsvormen lijken erop, maar het is te weinig om tot een succesvolle vervolging voor dit feit te komen.’

26Koper

Kort voor de vlucht hadden beide mannen een andere auto in Diemen-Noord geparkeerd, in de buurt van twee panden die de politie op dat moment observeerde. Mogelijk was er sprake van de voorbereiding van een liquidatie of een voorverkenning voor een liquidatie aldus het Openbaar Ministerie.

Arthur M. (met rode pet) was één van de verdachten in het grote 26Koper-onderzoek naar mannen die in Nieuwegein een wapenvoorraad beheerden en volgens de rechter liquidaties voorbereidden. M. werd gefotografeerd met andere verdachten bij de opslagruimte waar de wapens lagen maar werd in die zaak niet gedagvaard.

Opzettelijk

Advocaat Guy Weski vroeg de rechtbank zijn cliënt Arthur M. vrij te spreken wegens de afwezigheid van bewijs. Hij erkende wel dat M. te hard reed, spook reed, en aanrijdingen veroorzaakte. Maar M. probeerde op momenten ook juist aanrijdingen te voorkomen, aldus Weski:

Uit niets blijkt dat client op enig moment dan ook opzettelijk iemand van het leven wenste te beroven, dan wel zwaar lichamelijk wilde mishandelen.

M. heeft volgens Weski niet zodanig veel risico’s genomen in zijn verkeersgedrag dat hij welbewust heeft aanvaard dat de mogelijke gevolgen de dood van medeweggebruikers zouden kunnen zijn. En dat is allemaal wel nodig om tot een veroordeling voor poging doodslag of zware mishandeling te komen.

Zie ook:

OM vermoedt liquidatieplan bij verdachten crash (UPDATE)