OM eist vier keer levenslang in Passage

Tegen Dino Soerel heeft het Openbaar Ministerie in hoger beroep levenslang geëist voor medeplegen van de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman en leiden van een criminele organisatie.

Door @Wim van de Pol

Na 140 zittingsdagen maakte het Openbaar Ministerie in hoger beroep in de beveiligde rechtbank op Schiphol de strafeisen in de liquidatiezaak Passage bekend. Het dossier bevat het relaas over zeven moorden en vijf moordpogingen. Tien verdachten stonden er terecht.

Volgens het Openbaar Ministerie maakten Dino Soerel, Willem Holleeder, Jesse Remmers (foto), en de kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros, deel uit van een criminele organisatie die moorden pleegde.

De eisen zijn als volgt:

Jesse Remmers: levenslange gevangenisstraf.

Voor de moorden op Thomas van der Bijl (Amsterdam, 2006), Kees Houtman (Amsterdam, 2005), op de Joegoslaven Djordje Ilic en Samir Hadziselimovic in 1993 in Ouderkerk aan de Amstel, Tonnie van Maurik in Amsterdam (1993), medeplegen op Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte in Antwerpen (1993) en het medeplegen van poging tot moord Tony Vaz.

Fred Ros (kroongetuige): veertien jaar. Het OM vordert zijn vrijlating per direct.

Moord en voorbereiding Thomas van der Bijl en wapenbezit.

Peter la Serpe (kroongetuige): acht jaar.

Voor de moord op Kees Houtman en uitlokken van poging moord op Sjors van Dijk. En medeplegen pogingen om Thomas van der Bijl.

Sjaak B.: drie jaar en drie maanden.

Voor wapenbezit en voorbereidingshandelingen voor wapenhandel.

Mohamed “Moppie” R.: levenslange gevangenisstraf.

Voor de moorden op de Joegoslaven Djordje Ilic en Samir Hadziselimovic, Tonnie van Maurik, medeplegen op Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte in Antwerpen en medeplegen van poging moord Tony Vaz (2000).

Pinny S.: 11 jaar en zes maanden.

Uitlokking moord op Tonnie van Maurik.

Siegfried S.: levenslange gevangenisstraf.

Voor de moord op Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte in Antwerpen (1993).

Nan Paul de B.: negen jaar zes maanden.

Voor medeplegen moord Tonie van Maurik.

Freek S. : 5 jaar en 6 maanden

Voor medeplegen moord op Tonny van Maurik.