OM eist vijf jaar cel tegen ex-hoofdagent

Tegen de voormalige hoofdagent Amine A. van de politie Den Haag eiste de officier van justitie donderdagochtend vijf jaar cel, wegens passieve omkoping, medeplegen pogingen inbraak, medeplichtigheid pogingen inbraak en deelneming aan een criminele organisatie.

Getuige

Het OM verdenkt hem ervan informatie over wietkwekerijen uit de politiesystemen te hebben gedeeld met zijn vier medeverdachten om die kwekerijen leeg te roven. Tegen zijn mede-verdachten eiste de officier van justitie straffen tot vier jaar cel.

Het onderzoek begon, volgens het Openbaar Ministerie in augustus 2015 toen de politie een melding kreeg van een getuige die op de hoogte was van de praktijken van A.. Daarop startte de Rijksrecherche een onderzoek dat op 1 juni 2016 leidde tot de aanhouding van de agent en vier medeverdachten.

Oogstrijp

Op de tenlastelegging staan 32 adressen die de hoofdagent tussen augustus 2015 en juni 2016 heeft doorgegeven. Maar volgens het OM is dat slechts het topje van de ijsberg. Zo zijn later op verschillende iPhones van de hoofdagent foto’s gevonden van beeldschermen met politie-informatie. Het gaat om 199 foto’s, genomen tussen januari  2014 en oktober 2015. Ook luisterde de hoofdagent volgens het OM tijdens acties van zijn handlangers meldkamergesprekken uit via zijn portofoon. Zo kon hij hen op de hoogte houden van de eventuele komst van de politie.

In het Rijksrecherche-onderzoek zijn ook verschillende telefoons getapt. Desondanks duurde het maanden voordat er voldoende bewijs verzameld was om tot aanhouding over te kunnen gaan. Dat kwam vooral doordat de verdachten geregeld wisselden van telefoon. In de periode dat de taps liepen, zijn alleen pogingen inbraak gedaan omdat de beoogde wiet nog niet oogstrijp was.

Zie ook:

Verdachte ex-agent ‘schaamt zich’

OM: “politiemol” ripte wietkwekerijen (UPDATE)

Twee verdachten in zaak politiemol vrij