OM eist vijf jaar cel uitbuiting prostituees

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank in Zwolle een celstraf van vijf jaar geëist tegen een 44-jarige Hongaar voor het uitbuiten van drie prostituees.

Geen slachtoffer

De vrouwen hebben verklaard geen slachtoffer te zijn van mensenhandel. Wel hebben ze de Hongaar geld geleend, vrijwillig in de prostitutie werken en geen pooier hebben. De officier van justitie is van mening dat er wel sprake is van mensenhandel.

Kwetsbare positie

Het OM is van mening dat er in deze zaak wel sprake is van geweld, misleiding en misbruik van een kwetsbare positie van de vrouwen. De officier van justitie verwijst naar het gegeven dat Hongarije een arm land is, de familieomstandigheden en psychische gesteldheid van de vrouwen. Ze waren werkzaam in Utrecht, Groningen, Den Haag en Alkmaar.

Pooier

De Hongaar begeleidde de vrouwen vanuit Hongarije naar Nederland. In Den Haag ging hij met twee van hen samenwonen. In het politieonderzoek  naar de man is naar voren gekomen dat hij de pooier is van meerdere vrouwen. Een van hen zou hij op een feestje een gebroken neus hebben geslagen.

Bedreiging

Uit afgeluisterde telefoongesprekken is duidelijk geworden hoe de vrouwen werden bedreigd. In een gesprek noemde hij een van de vrouwen al scheldend ‘hoerenkind’ en dat hij haar de ingewanden uit het lijf zou trappen. ‘Ik maak je dood als je voor vanavond geen 300 euro hebt, ik maak je dood.’

Doelbewust

De officier van justitie pleit: ‘De verdachte heeft de vrouwen bedreigd, gecontroleerd, instructies gegeven en hun geld afgenomen. De verdachte heeft er doelbewust voor gekozen om vrouwen te onderwerpen aan uitbuiting en ook doelbewust geprofiteerd van het geld dat deze vrouwen verdienen als prostituee.’

Op 1 juli doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.