OM eist vijf jaar tegen No Surrender-lid

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank Assen vijf jaar celstraf geëist tegen de 51-jarige Ayhan B. uit Zwolle. Hij wordt verdacht van diefstal met geweld en afpersing, in 2014 en 2016.

Bad standing

In drie van de vier gevallen zou het gaan om zogeheten bad standings, waarbij leden van de motorclub No Surrender gedwongen werden de club te verlaten. Een bad standing betekent dat een lid oneervol uit de club wordt gezet. Vaak gaat dat gepaard met geweld, afpersing en gedwongen betaling, aldus het OM.

Om uiteenlopende redenen werden de slachtoffers in de zaak plotseling geconfronteerd met fysiek geweld. Hierbij liepen slachtoffers onder andere gekneusde en gebroken ribben op. In één van de vier zaken gaat het om het met geweld verwijderen van een huisvriend van de club. De uitgevoerde handelingen zijn feitelijk niet anders dan bij de drie No Surrender leden.

Slachtoffers

De slachtoffers van de bad standings leven volgens de officier van justitie voortdurend in angst, ook nu nog. Daarnaast hebben de geweldsdelicten niet alleen betrekking gehad op leden of ex-leden van No Surrender. Er is ook een enorme impact op de gezinnen en families van de slachtoffers, volgens justitie.

Volgens het Openbaar Ministerie voerde B. de afpersingen uit in opdracht van No Surrender-president Henk Kuipers. Tegen Kuipers loopt een aparte zaak voor de rechtbank.

No Surrender is inmiddels verboden.