OM eist voor moordplannen tot 17 jaar

Wie als toevallige bezoeker binnenliep bij de videopresentatie van het Openbaar Ministerie over de veronderstelde moordplannen van de verdachten in de 26Koper-zaak werd overtuigd. De forse strafeisen van justitie tot 17 jaar lijken dan voor de hand te liggen.

Door @Wim van de Pol

In een urenlange videopresentatie hadden de officieren van justitie Henk Mous en Koos Plooij zoveel mogelijk belastende informatie samengebald. Het bevatte fragmenten van geluidsopnamen en video die de verdachten zelf opnamen, tijdens hun observatie van veronderstelde doelwitten (‘zoom in op die kankerkop’).

Er waren ook opnames te horen van in hun auto’s direct opgenomen conversaties. Ook die logen er niet om. Verdachte Zakaria S. stelt zich in gesprek met een verder onbekende man met Rotterdams accent voor als ‘hitman at your service’. Hij vraagt ook nog: ‘voor hoeveel zou je iemand laten afknallen.’ Verder stelt S. dat iemand van achteren ‘afknallen’ te prefereren is omdat je het gezicht dan niet kan zien, ‘dat vergeet je nooit meer’.

Waggies

Wie naar zulke fragmenten luistert en de verdachten met handschoenen aan (in de zomer) op politievideo’s ziet sjouwen met jerrycans benzine en tassen vol wapens, en ze ook ziet rijden met gestolen ‘waggies’ (Audi’s RS6 en S5) raakt langzamerhand wel overtuigd van hun systematische kwade bedoelingen. Bij het afleggen en observeren van de beoogde slachtoffers staan in een gevonden administratie aantekeningen als ‘huurauto voor spotters’ en ‘spotters’, precies op de data van de observaties. In die nauwgezet bijgehouden administratie staan nog veel meer punten die overeenkomen met verdachte handelingen die de politie heeft geconstateerd.

Door de rechtszaal schalden ook schoten uit een AK-47 en een Glock, opgenomen tijdens kennelijke schietoefeningen in een natuurgebiedje langs de Lek tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen. Ook speurden koppels verdachten in Utrecht-Kanaleneiland en Utrecht-Overvecht een aantal dagen urenlang naar één van hun doelwitten. En veel van hun gesprekken in de auto zijn opgenomen door de politie.

En niet onbelangrijk: twee van de geobserveerde slachtoffers zijn – overigens na arrestatie van de verdachten – daadwerkelijk gedood.

Kil

Dan zijn er ook nog 92 vuurwapens en 4.633 patronen in beslag genomen. Voor het Openbaar Ministerie is het duidelijk: gezien al deze feiten en omstandigheden, en in samenhang bezien, wilde de groep meerdere moorden plegen.

‘Huiveringwekkend, hoe kil daarover wordt gepraat door de verdachten’, zei officier van justitie Henk Mous.

Wat betreft de wapens en de gestolen auto’s is er bewijs genoeg. De crux in de zaak zal zijn of de rechtbank de voorbereidingen voor moord bewezen zal achten. Bij voorbereidingshandelingen is het noodzakelijk dat bewezen wordt dat een verdachte opzettelijk bezig was met liquidaties, en dat de aard van dat misdrijf komt vast te staan. Of de verdachten de moorden zelf zouden gaan uitvoeren, is niet direct van belang.

Voor de doorsnee burger waren de bedoelingen duidelijk, aldus het Openbaar Ministerie, ook dat is belangrijk bij het bewijzen van voorbereidingshandelingen van een misdrijf.

Nieuwe tactiek

De 26Koper-zaak is de eerste liquidatiezaak die het gevolg is van een nieuwe tactiek van justitie en recherche: om in te grijpen voordat liquidaties plaatsvinden. In dit geval leidde het onderzoek via de gestolen Audi’s naar de beweerde moordplannen.

Officier van justitie Mous zei dat er op zeker moment door het OM wel moest worden ingegrepen en dat er liquidaties zijn voorkomen:

Er was sprake van gevaarzetting voor een levensdelict. Dan is alleen nog de vraag of het verantwoord is te wachten tot de Kalashnikovs werkelijk worden doorgeladen.

De hoofdverdachten hoorden de volgende straffen eisen. Ayoub Y. (32) 16 jaar, Levi B. (29) 16 jaar, Jaouad W. (37) 17 jaar, Werner E. (37) 14 jaar en Zakaria S. (30) 16 jaar.

Komende zittingsdagen zullen de advocaten in hun pleidooien vooral de eventuele overtuiging bij de rechters dat bewezen is dat er voorbereidingshandelingen voor moorden werden gepleegd moeten aantasten. Want die wegen in de straf het zwaarst. Als dat zou lukken dan kunnen de straffen die de rechtbank uiteindelijk oplegt zomaar worden gehalveerd of nog minder worden.

Eerdere berichten:

Rechtbank: niet wachten op PGP-data Canada

Liquidatiezaak bij rechtbank massaal bezocht

Liquidatieslachtoffer identificeerde rapper JayJay