OM eist zes jaar cel tegen rapper JayJay Santana voor grootschalige oplichting

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag zes jaar cel geëist tegen de 30-jarige Rotterdamse rapper JayJay Santana (Joëll F.) die verdacht wordt van grootschalige oplichting via onder andere malafide webwinkels. Daarnaast wordt hij verdacht van het witwassen van opbrengsten uit oplichtingspraktijken.

Door Roel Janssen

Joëll F. verkocht volgens het OM via een groot aantal zelf opgezette webwinkels onder andere dure kleding die vervolgens na betaling van klanten nooit werd geleverd. In totaal gaat het om zo’n 190 gedupeerden die in totaal voor ruim 120.000 euro het schip in gingen. Voor dit bedrag is een ontnemingszaak gestart.

Topmerken

Rapper JayJay Santana werd in juni 2020 aangehouden bij zijn auto in de Provenierswijk in Rotterdam. Ook twee medeverdachten, een 25-jarige vrouw uit Schiedam en een 27-jarige man uit Hoogvliet, werden aangehouden bij invallen in twee woningen in die plaatsen. JayJay Santana verkocht jassen, tassen en schoenen van absolute topmerken met kortingen van 70 procent. Maar na betaling leverde hij meestal niets.

Opgelicht?!

Hoewel de Rotterdammer meerdere keren door medewerkers van het tv-programma Opgelicht?! werd geconfronteerd met zijn handelen, bleef hij volgens het strafdossier doorgaan met zijn oplichtingspraktijken. Volgens F. waren er problemen met de leverancier in China en zou hij die zo snel mogelijk oplossen. Uit onderzoek is echter niet gebleken dat deze beloftes werden nagekomen. Een enkele keer werd er wel geleverd, maar slechts sporadisch, en dan nog vaak in de verkeerde maat of kleur.

Uit het zeer uitgebreide onderzoek van het cyberteam van de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie is gebleken dat JayJay Santana de opbrengsten van de oplichtingspraktijken onder meer besteedde aan luxe goederen, dure reizen en cosmetische ingrepen.

Geldezels

In een poging uit het zicht van justitie te blijven, zette hij volgens het OM zogenoemde geldezels in om het geld via buitenlandse rekeningen te incasseren. Dit zijn vaak mensen met een kwetsbare achtergrond en schuldenproblematiek die tegen betaling hun rekening uitlenen om crimineel geld over te boeken of wit te wassen. Joëll F. moest wel van geldezels gebruik maken omdat zijn eigen rekeningen waren geblokkeerd door zijn bank.

Gemak

Het OM eist zes jaar cel tegen F. omdat er sprake is van ‘grootschalige oplichting’. Ook noemt het OM digitale criminaliteit ‘een groot probleem in onze samenleving waarbij veel volstrekt onschuldige slachtoffers vallen’. Het gemak waarmee F. zijn slachtoffers oplichtte, ook nadat hij meermalen op tv in Opgelicht?! was geconfronteerd met de gevolgen van zijn handelen, neemt justitie hem zeer kwalijk. ‘Terwijl hij wel bleef opscheppen en op social media de coole gast met het vele geld uithing’, aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Mishandeling

In 2011 werd de Amsterdamse rapper DjagaDjaga (Jason L.) opgepakt voor de mishandeling van JayJay Santana, die toen nog alleen JayJay heette. De mishandeling vond plaats bij de clipshoot van rapper Keizer. Jason L. was kwaad omdat hij al rapte onder de naam JayJay. Jason L., alias DjagaDjaga van de voormalige straat- en rapcrew Green Gang uit Amsterdam-Zuidoost, zit een celstraf van achttien jaar uit voor betrokkenheid bij een liquidatie.