OM eist 25 jaar voor moord op zwager

De advocaat-generaal (OM) heeft vandaag voor het gerechtshof in Amsterdam 25 jaar gevangenisstraf geëist tegen Yasar U., die op 2 juli 2010 in Amsterdam-West een aantal familieleden neerschoot en daarbij zijn zwager doodde. Zijn vrouw en zijn neef, de zoon van de man die om het leven kwam, raakten gewond. Hij richtte ook het wapen op zijn zus.

Een paar maanden eerder, op 30 maart 2010, zou hij ook al hebben geprobeerd een andere neef om het leven te brengen. Een familieruzie zou aan de schietpartij zijn voorafgegaan.

De rechtbank veroordeelde U. in eerste aanleg tot 22 jaar cel. Het OM eiste toen 30 jaar cel. Zowel het OM als de verdachte stelden hoger beroep in tegen dit vonnis. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de vrijspraak van de poging tot moord op de neef die hij in de voet, nek en rug schoot. Ook richt het hoger beroep zich tegen de hoogte van de opgelegde straf.

U. zou die bewuste avond zijn familieleden hebben opgewacht in de buurt van hun woning. Hij heeft in de visie van het OM eerst op zijn vrouw geschoten die in haar been werd geraakt. Daarna ging hij achter zijn neef aan en schoot hem in zijn voet, nek en rug. Vervolgens mishandelde hij zijn zwager door hem meerdere keren met het vuurwapen op zijn hoofd te slaan. Toen de zwager de kans kreeg om te vluchten schoot de verdachte hem twee keer in het hoofd. Hierna richtte hij zijn vuurwapen nog op zijn zus.