OM: fotograaf misbruikte vrouwen en meisjes

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag zes jaar gevangenisstraf geëist tegen een 45-jarige man uit Amersfoort. De man zei fotograaf van een modellenbureau te zijn maar zou zeker tien meisjes of vrouwen in de leeftijd van 16 tot 28 jaar hebben misbruikt.

Vagina

De feiten zouden hebben plaatsgevonden tussen 2010 en 2015 in Amersfoort en in de Dominicaanse Republiek. Tijdens fotoshoots of audities daarvoor betastte hij de vrouwen, aldus het OM. De vrouwen moesten zich uitkleden, en hij zou zijn vingers in de vagina hebben gebracht. Ook maakte hij close up foto’s van intieme lichaamsdelen. De officier van justitie denkt dat hij in één geval een vrouw hebben verkracht.

Flirterig

Tijdens de sessies schonk hij alcohol en beloofde hij de vrouwen in contact te brengen met grote spelers in de modellenwereld of hen mee te nemen naar evenementen in de Dominicaanse Republiek. Tegelijkertijd vertelde hij hen dat ze zich flirterig moesten gedragen en niet moeilijk moesten doen. Tegenwerking zou hun carrière kunnen schaden.

Cellen

De zaak kwam aan het rollen toen een vrouw  in augustus 2015 direct na een fotoshoot de politie inschakelde omdat zij misbruikt was door de man. Bij de aangehouden verdachte werden na forensisch onderzoek vaginale cellen van het slachtoffer onder zijn vingernagels aangetroffen. Tijdens het daaropvolgende onderzoek kwamen nog zeven misbruikverdenkingen naar voren. Nadat de zaak in 2017 voor het eerst in de media kwam, werden nog twee feiten aan de zaak toegevoegd.

Het bewijs in deze zaak bestaat uit een groot aantal verklaringen van slachtoffers en getuigen, het forensisch onderzoek, in beslag genomen foto’s en aangetroffen correspondentie, onder andere via sociale media.

Namens de slachtoffers vorderde de officier van justitie ruim dertigduizend euro aan materiële en immateriële schadevergoeding.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.