OM: Fred Ros mag op vrije voeten komen

Het Openbaar Ministerie vindt dat kroongetuige Fred Ros (links op de foto) genoeg heeft gezeten. Daarom zal het OM aanstaande vrijdag tijdens de behandeling van de zaak van Ros bij het hoger beroep van Passage aan het gerechtshof verzoeken Ros vrij te laten.

 

Tweederde

Hij heeft tweederde van de straf uitgezeten die het OM zal vragen voor onder meer mede plegen van een moord. Ros zit in een beschermingsprogramma van justitie.

Fred Ros was volgens het Openbaar Ministerie deel van een criminele organisatie, waar ook Dino Soerel en Jesse Remmers deel van uitmaakten, en als doel had liquidaties te plegen, onder meer op Thomas van der Bijl, Kees Houtman en Cor van Hout. De rechtbank veroordeelde Ros tot dertig jaar voor onder meer de moord op Thomas van der Bijl in 2006. Hij zou ook een poging hebben gedaan een huurmoord te laten plegen. In het kader van zijn deal heeft het OM aan Ros beloofd voor dit alles in hoger beroep vijftien jaar te eisen.

Ros zit vast sinds augustus 2006. In Nederland is het gebruikelijk dat delinquenten bij goed gedrag na tweederde van hun straf op vrije voeten komen.

Soerel

De advocaten van Dino Soerel hebben al eerder aan het hof aangegeven dat Ros niet vrij zou mogen komen, zonder dat het gerechtshof een oordeel heeft gegeven over zijn deal en zijn verklaring. Zij vinden dat er inmiddels veel bewijs is dat Ros onder ede heeft gelogen. Bijvoorbeeld over zijn beweerde rol bij de moord op Cor van Hout en zijn rol bij de moord op Van der Bijl. Over zijn betrokkenheid bij levensdelicten moet een kroongetuige de waarheid vertellen.

Ook heeft het gerechtshof zich nog niet uitgelaten over de vraag of het de Ros-deal wel rechtmatig vindt en hem die strafreductie dus wel toekomt.

De advocaten van Soerel vinden dat juist hun client op vrije voeten zou moeten komen omdat de twee belastende getuigen Fred Ros en Peter la Serpe in hun ogen hebben gelogen en daarmee bewijs voor Soerel’s rol bij liquidaties ontbreekt. Het gerechtshof heeft nog niet besloten op dat verzoek van de verdediging.

Zie ook:

Eindeloze stoet details in het moorddossier

Dino Soerel en Eddie Murphy

‘De ene haaiensnaaier is de andere niet’ (UPDATE)

De vriendschap met Stanley Hillis

Soerel: het heikele punt Holleeder