OM gaat nabestaanden bellen als dader vrij komt

Het Openbaar Ministerie gaat nabestaanden van personen die zijn vermoord bellen en een langere brief schrijven als de dader vrijkomt. Tot nu toe werd er onaangekondigd een korte tekst per post naar het adres van de nabestaanden gestuurd. Dat wordt nu veranderd na actie van een vader wiens zoon werd vermoord.

De vader, Martin Roos, kreeg de volgende brief op de deurmat: ‘De straf van de veroordeelde eindigt op 29 januari 2014. Hiermee wordt de informatieverstrekking over het detentieverloop vanuit het IDV [Informatiepunt Detentieverloop, CS.] beëindigd.’ De brief had een aanhef en was ondertekend, maar langer was hij niet.

‘Alsof het niets is dat de moordenaar van je zoon weer vrij rondloopt’, aldus Roos tegen het AD. Hij pleit naast een betere informatieverstrekking voor nabestaanden, ook voor meer spreekrecht en een gebiedsverbod voor daders.

Roos’ zoon werd in 2000 met een vriend vermoord nadat zij de discotheek in Kijkduin hadden verlaten. De twee werden kort daarna in het bloed in de parkeergarage gevonden. De daders werden veroordeeld tot 8 en 14 jaar celstraf.