OM: Handel in drugs harder aanpakken

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de handel in synthetische drugs harder aanpakken door zich te richten op ‘enige tientallen sleutelfiguren’ die in de branche actief zijn. Dat zegt landelijk officier van justitie, Neeltje Geldermans, in NRC Handelsblad.

‘Facilitators’

Justitie en politie hebben kortgeleden een lijst opgesteld met mensen die een belangrijke rol spelen bij het vervaardigen en smokkelen van pillen zoals xtc en amfetamine, de ‘facilitators’. De vervolging van deze ‘facilitators’ krijgt de komende tijd speciale aandacht volgens Geldermans in de krant.

De importeurs van stoffen voor het vervaardigen van de drugs, de mensen die helpen bij het witwassen van crimineel geld en de leveranciers van ‘hardware’ voor de laboratoria, worden gezien als deze sleutelfiguren.

Flinke stijging

De afgelopen twee jaar is de handel in pillen flink toegenomen. In het zuiden van Nederland en dan vooral in Noord-Brabant en Limburg wordt bijna wekelijks een drugslab opgerold. Opmerkelijk is dat over heel 2010 drie labs zijn opgeruimd en dat dit jaar al bijna net zoveel laboratoria (44) zijn ontmanteld als over heel vorig jaar.

Lees ook:

‘Limburg is Colombia van synthetische drugs’